StoryEditor

Ste absolvent? Pomôže vám prax

27.06.2010, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Jazykové znalosti, prax získaná počas štúdia či pobyt v zahraničí rozširujú možnosti absolventov nájsť si po skončení školy zamestnanie.

Nováčikovia na trhu práce, na ktorom pretrváva nepriaznivá situácia v dôsledku hospodárskej krízy, sa môžu ľahšie uchytiť v Bratislave a väčších mestách. Vo výhodnejšej pozícií sú mladí ľudia s vyšším vzdelaním. Vyplýva to z odpovedí zástupcov sprostredkovateľských firiem, ktoré oslovila ČTK.

Štúdium na vysokej alebo strednej škole tento rok podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ukončí vyše 124.000 mladých ľudí, z toho väčšina sú stredoškoláci. Takmer 50.000 poslucháčov doštuduje na vysokej škole. Úrady práce mali začiatkom júna od zamestnávateľov nahlásených spolu okolo 7000 pracovných pozícií, z nich údajne asi štvrtina mohla byť obsadená absolventmi.

"Vyššie šance na uplatnenie budú mať absolventi vysokých škôl najmä technického zamerania, absolventi s praktickými skúsenosťami nadobudnutými počas štúdia a bohatými jazykovými znalosťami," priblížila PR manažérka pracovného portálu Profesia.sk Lucia Burianová. Lepšie vyhliadky na zamestnanie budú mať absolventi vo väčších mestách, kde je ponuka práce bohatšia, doplnila.

Do štatistík úradov práce pribudne najviac absolventov tradične po skončení školského roka, vlani v septembri ich evidovali viac ako 33.000. "Podobné čísla možno očakávať aj tento rok," odhadla manažérka personálnej agentúry Grafton Recruitment Slovakia Natália Šegedová. Presnejšie údaje budú k dispozícii začiatkom októbra, keď sa mnohí študenti vrátia zo zahraničných stáží, pobytov a brigád.

Zamestnávatelia podľa Burianovej najviac uprednostňujú absolventov vysokých škôl z oblasti informatiky, stavebníctva, ekonómie, spoločenských vied a strojárstva. "Najmenšie šance (...) majú absolventi právnických a pedagogických fakúlt," tvrdila Burianová. Profesia.sk v súčasnosti eviduje približne tisícku pozícií vhodných pre mladých ľudí bez predchádzajúcich pracovných skúseností, čo je asi pätina z celkového počtu ponúkaných miest.

Požiadavky firiem na profil absolventov sa zvyknú líšiť aj v závislosti od regiónu. Bratislava podľa Šegedovej praje finančným odborom, najmä vďaka etablovaným centrám zdieľaných služieb. "V Bratislave je situácia špecifická, uchádzači s jazykmi majú veľmi reálnu šancu uplatniť sa," uviedla Šegedová. V iných väčších mestách je to podľa nej komplikovanejšie, lepšie možnosti vraj majú technicky zamerané odbory.

"Trošku náročnejšiu situáciu majú absolventi stredných škôl, musia sa vyrovnať s tým, že budú prácu hľadať dlhšie," upozornila Šegedová. Dodala, že absolventi si príležitosť získať prácu často zmaria sami, predovšetkým prehnanými platovými očakávaniami či zlou prípravou na pohovor. Záujemcom o prácu by nemala chýbať tiež schopnosť správne prezentovať svoje schopnosti či jasná motivácia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:45