StoryEditor

Ak vás párok oprská, je určite spišský

21.06.2010, 00:00
Viete, ako spoznáte kvalitné spišské párky? "Ich špeciálnym znakom je zafŕkaná kravata," vysvetľuje inžinier Ladislav Staruch z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Sú totiž šťavnaté, a keď do nich zahryznete, môžete sa zašpiniť. "Spišské párky musia pri zahryznutí aj "chrupnúť“, dodáva Staruch. Tento úsmevný spôsob zistenia pravosti spišských párkov však napodiv nemá ďaleko od skutočného testu. Hodnotí sa pri ňom chuť, vôňa, farba, celkový vzhľad a kvalita. Túto tému si vybrala pre diplomovú prácu študentka spomínanej fakulty Andrea Romančáková. Najčastejšie kupované spišské párky jej v akreditovanom laboratóriu pomáhalo degustovať päťdesiat študentov.


Najlepší vďaka "éčkam“
Z výsledkov vyplýva, že študentom najviac chutili a za najkvalitnejšie považovali párky od českej firmy Kostelecké uzeniny. Obsahovali však najviac, až 11 prídavných látok - takzvaných éčok - a mali aj menej mäsa ako párky iných výrobcov. Za českou firmou sa umiestnili mäsokombináty Mecom Humenné, Nord vo Svite a bratislavské mäsiarstvo Ladislava Orbána. Len o málo zaostali párky z Púchovského mäsového priemyslu (značka Baron), spoločnosti Berto z Vysokej pri Morave a Taurisu Rimavská Sobota.

Generálny riaditeľ Kosteleckých uzenin Pavel Kváč je presvedčený, že "éčka“ sú neškodné látky a množstvo mäsa zodpovedá požiadavkám legislatívy. Na výsledky testu reagovala aj Oľga Vášová z Púchovského mäsového priemyslu: "Náš výrobok spĺňa požiadavky predpisov, ktoré určujú, že v spišských párkoch má byť najmenej 45 percent mäsa a tuku maximálne 35 percent.“ Podobne odpovedala aj firma Berto. Tauris na otázky HN nereagoval.

Orbán je najpoctivejší
Tradičnú receptúru, teda aspoň 70 percent mäsa, však obsahovali len jediné spišské párky: od Ladislava Orbána. "Tieto párky sú kvalitné len vtedy, keď je v nich dobrá surovina. Od lacných nečakajte, že v nich bude mäso,“ povedal samotný Orbán. Ostatní výrobcovia pôvodnú receptúru nedodržujú. Ich vzorky obsahovali len 45 až 67,7 percenta mäsa. Ak by dnes tradičná receptúra platila, tieto párky by sa ani nemohli volať "spišské“. Potravinový kódex SR však znížený obsah mäsa povoľuje. Ale to sa môže onedlho zmeniť. Slovensko a Česko požiadali Brusel o zápis spišských párkov do európskeho Registra zaručených tradičných špecialít. Ak to schváli, ich výrobcovia v celej Európe budú musieť dodržiavať pôvodnú receptúru a zvýšiť podiel mäsa na 70 percent.

Niektoré mäsokombináty nepoužívajú pri výrobe spišských párkov ani obal z baranieho čreva. Ten by však podľa tradičnej receptúry mal mať. Namiesto toho firmy Mecom, Berto a Tauris používajú cutisinové črievka vyrobené z prírodného kolagénu. Aj tie však Potravinový kódex povoľuje.

Kvalita párkov klesla
Napriek nedostatkom sú spišské párky podľa Starucha vo všeobecnosti chutné. Dajú sa totiž zlepšiť prídavnými látkami. V spotrebiteľskom prieskume, ktorý autorka diplomovky urobila na vzorke 108 respondentov, však vyše polovica z nich uviedla, že v poslednom období sa kvalita spišských párkov zhoršila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:06