StoryEditor

E-pay karta nie je novým nápadom, názory na jej zavedenie sa líšia

24.02.2010, 10:58
Autor:
TASRTASR

Model platobných kariet E-pay, s ktorým prichádza vo svojom volebnom programe strana Sloboda a solidarita (SaS), nie je zlý, ale nie je novým nápadom, povedala pre TASR Zuzana Kumanová z organizácie In Minorita. "Ide len o technickejšie a o niečo sofistikovanejšie riešenie toho, čo už slovenská legislatíva dávno pozná vo forme Inštitútu osobitného príjemcu," dodala. Za problematické považuje Kumanová aj plánované rozdelenie dávok na príliš malé časti. "Jedna tridsatina pri dnešnej výške dávok predstavuje časť, za ktorú už nie je možné nakupovať každodenné potreby," uviedla.

Alexander Patkoló, predseda Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) považuje nápad s platobnými kartami E-pay za nezmysel a cielenú diskrimináciu sociálne odkázaných skupín obyvateľstva. "Skôr by sme očakávali, aby politické strany prichádzali s konkrétnymi návrhmi, ako vytvoriť pracovné miesta pre týchto ľudí, aby nemuseli byť na dávky odkázaní," povedal pre TASR. František Tanko, predseda občianskeho združenia Únia Rómov Slovenska (ÚRS) podľa vlastných slov nepovažuje ideu E-pay kariet za zlú, no odmietol sa k nej bližšie vyjadrovať.

Model E-pay platobnej karty je určený pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Podľa programu SaS bude možné jej prostredníctvom uskutočňovať len bezhotovostné platby na presne vymedzenom okruhu platobných terminálov. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) zriadi každému jej užívateľovi účet, na ktorý mu denne bude posielať 1/30 dávok po odrátaní platieb za plyn, vodu a elektrinu.

Inštitút osobitného príjemcu zakotvil zákon č. 599/2003 o pomoci v hmotnej núdzi. Osobitného príjemcu ustanovuje ÚPSVaR a vo väčšine prípadov sa ním stáva obec, ktorá prijíma dávky v hmotnej núdzi a pomáha pri hospodárení s nimi. Názory samotných poberateľov dávok na tento inštitút sa rôznia. Niektorým vyhovuje, že im obec dávky rozdelí, iní tvrdia, že keď nemôžu rozhodovať o tomto, nerozhodujú už prakticky o ničom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:03