StoryEditor

Koalícia zlepila rozbitý balíček

25.11.2010, 23:00

Rozpočet. Koaličná rada včera odobrila v úspornom balíčku niekoľko ústupkov. Dotlačili ju k tomu poslanci, ktorí žiadali zmierniť zvýšenie dane z piva či zrušiť odvody z príspevkov do tretieho piliera.



Slovensko v budúcom roku bude šetriť, ale trochu inak, než pôvodne plánovala koalícia. Vládny štvorlístok sa na včerajšom zasadnutí Koaličnej rady zhodol na tom, že štátna sekera v budúcom roku nesmie prekročiť 4,9 percenta. Úsporný balík sa však nezaobíde bez zmien. "Udržíme takto predkladaný štátny rozpočet a dúfame, že poslanci, vedomí si svojej zodpovednosti, takéto návrhy podporia,“ vyhlásila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

O novej podobe úsporného balíka ešte nerokovali jednotlivé poslanecké kluby. Prvé signály však naznačujú, že parlament zmeny schváli. "Naša strana podporí všetky návrhy, na ktorých sa zhodla Koaličná rada,“ povedal poslanec Július Brocka (KDH). Klub SaS si však necháva otvorené zadné dvierka. Podľa hovorkyne strany Tatiany Tóthovej sa vyjadria neskôr. Člen klubu Jozef Viskupič bol konkrétnejší. "Téma dane z piva je citlivá a pre mňa je to otvorená otázka,“ reagoval na návrh Koaličnej rady, ktorá zmiernila zdanenie piva z plánovaných 49 percent na 22 respektíve 27 percent.

Zmena odvodov
Koalícia sa včera dohodla aj na predĺžení materskej dovolenky a zvýšení rodičovského príspevku. Pozitívnou správou pre ľudí je tiež to, že politici definitívne upustili od zámeru zaviesť odvody z príspevkov do tretieho piliera. "Myslím, že všetko sú to zmeny k lepšiemu, najmä tie v sociálnej oblasti sú parádne,“ komentoval poslanec Igor Matovič (SaS).

Priestor na úpravy získala koalícia tým, že šetriť budú na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, aj v Sociálnej poisťovni. Zdravotné odvody sa však budú platiť z dividend.

S neúspechom odchádzal z rokovaní minister zdravotníctva Jozef Uhliarik (KDH). Jeho snaha, aby štát v budúcom roku platil za poistencov zdravotné odvody vo výške 4,78 percenta, nenašla pochopenie. Sadzba od nového roku klesne na 4,32 percenta. Minister prijal rozhodnutie pokorne a uznal, že štátny rozpočet na to momentálne nemá. "Verejné financie, ako nám ich zanechala Ficova vláda, majú svoje hranice,“ citovala Uhliarika agentúra TASR s tým, že minister má pripravené "systémové riešenia pre zdravotníctvo, ktoré zabezpečia, aby nebolo považované za čiernu dieru a aby si zaslúžilo oveľa viac peňazí, ako má dnes.“

Pivo a emisie
Zásadná zmena teda nastala v dani z piva. Malí pivovarníci budú platiť 22-percentnú daň a veľké pivovary s výrobou nad 100-tisíc hektolitrov 27-percentnú. Výrobcom zníženie plánovanej dane o polovicu nestačí. "Po množstve odborných argumentov, detailných analýz a vysvetľovaní považujeme rozhodnutie Koaličnej rady za ignorovanie a podcenenie budúceho vývoja takého dôležitého sektora hospodárstva, akým je pivovarníctvo,“ reagoval Roman Šusták, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Minister financií Ivan Mikloš (SKDÚ-DS) včera nečakane vytiahol aj novú daň pre firmy, ktorá by do rozpočtu mala naliať ďalšie milióny. Zaplatia ich podniky, ktoré podľa ministerstva neoprávnene zbohatli na predaji emisií. Rozpočet by si tak mal podľa odhadov prilepšiť až o deväť a pol milióna eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:08