StoryEditor

Príspevok na osobnú asistenciu získa viac ZŤP ľudí

02.03.2011, 13:11
Autor:
TASRTASR

Rezort práce navrhuje od júla tohto roka zvýšiť ochranu príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) pri peňažnom príspevku na osobnú asistenciu, a to z trojnásobku na štvornásobok sumy životného minima. Horná hranica nároku by tak mala byť po novom 741,52 eura. Legislatívnu zmenu dnes schválili vládni ministri.

"Celý inštitút osobnej asistencie má človeka vtiahnuť do spoločnosti a predovšetkým zamestnať ho. Ak by však dostal aj minimálnu mzdu, už prekročí 3-násobok životného minima, čím mu vlastne berieme to, čo sme mu dali, čiže ten 4-násobok životného minima aj so spolu posudzovanými osobami ho posúva niekam inam, môže zarobiť viac," vysvetlil v utorok (1.3.) pre médiá Peter Bódy, konzultant šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS).

Ako dodal, pri posudzovaní nároku na príspevok sa do výpočtu zahŕňa invalidný dôchodok, zárobok ZŤP osoby, ako aj príjem manžela či manželky. Bódy zdôraznil, že v prípade, ak prejde príslušná novela o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorou sa má zaoberať parlament, situácia sa zlepší.

V novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažko zdravotne postihnutých sa tiež navrhuje zvýšiť ochranu príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím pri peňažnom príspevku na opatrovanie z 1,3 na 1,4-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Ide o prípady, ak sa peňažný príspevok na opatrovanie poskytuje osobe v produktívnom veku.

Zástupcovia ZŤP ľudí považujú takéto zmeny za nedostatočné a preto iniciovali aj petíciu, ktorú doteraz podpísalo takmer 7000 občanov. Vláda by totiž mala podľa nich prijať novelu s ich pripomienkami. "Vláda by mala zastaviť diskrimináciu osôb s ťažkým zdravotným postihnutím zrušením sledovania príjmu týchto osôb a umožniť im pracovať i kariérne rásť bez hrozby znižovania príspevku na osobnú asistenciu, peňažného príspevku na opatrovanie a peňažného príspevku na zvýšené výdavky, ktoré sú základom plnohodnotnej existencie týchto osôb," vysvetľujú jeden z dôvodov petície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:06