StoryEditor

Slováci opravili Líbyi lietadlá

20.03.2011, 23:00

Bývalé Česko-Slovensko vyvážalo do Líbye najmä vojenskú techniku, ktorá sa u nás neskôr aj opravovala. Napríklad lietadlá L-39 Albatros, ktoré kúpila Kaddáfího armáda od českej firmy Aero Vodochody, sa modernizovali na Slovensku v Leteckých opravovniach Trenčín. HN to potvrdil exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý bol v roku 2007 spolu s vtedajším premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) u líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Tripolise. "U Kaddáfího sme sa snažili dohodnúť opravy týchto lietadiel. Chceli ich modernizovať a časť z nich predať," povedal Jahnátek.

Podľa dostupných informácií Slovensko však opravilo len päť až osem Albatrosov, hoci Líbya ich údajne mala až 150. Tieto podzvukové lietadlá sú určené hlavne na výcvik vojenských pilotov. Môžu však niesť aj zbraňové systémy, takže sa dajú použiť v boji. Okrem toho naše opravovne modernizovali Líbyi aj dopravné lietadlá L-410. A to dokonca ešte v rokoch 2007 až 2009.

Dlh vraj vyrovnali
Fico s Kaddáfím mali dohodnúť vyrovnanie starých pohľadávok Líbye voči Slovensku. Vznikli hlavne pri predaji zbraní ešte v období federálneho Česko-Slovenska. Dlh Líbye sa vyšplhal na desiatky miliónov dolárov. "Vláde Roberta Fica sa túto pohľadávku podarilo vyriešiť. V súčasnosti neeviduje Slovensko voči Líbyi už žiadnu pohľadávku," povedal HN vtedajší štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír. O podrobnostiach však nechcel hovoriť, lebo podliehajú utajeniu.

Vyslali za ním emisárov
Okrem Albatrosov a dopravných lietadiel chcela u nás Líbya opravovať aj svoju ťažkú vojenskú techniku a navigačné vojenské systémy. Či sa tento kontrakt realizoval, sa HN nepodarilo zistiť. Kaddáfího emisári však Jahnátka dvakrát kontaktovali. Naposledy v novembri 2010. Chceli pokračovať v opravách svojej techniky. "Poslali emisárov, že by sa so mnou radi stretli. Prekvapilo ma to, lebo ako opozičný poslanec nemôžem za Slovensko rokovať. Takže z toho nič nebolo," opísal túto udalosť exminister. Záujem Kaddáfího ľudí o spoluprácu nečakal. "Veď predtým som pre nich nič ústretovo nevybavil," dodal Jahnátek.

Opravovali aj dopravné lietadlá
"Ministerstvo obrany priamo neeviduje žiadnu zmluvu spojenú s Líbyou," informoval HN rezort. Jedinú zmluvu z roku 2007 mali podľa ministerstva Letecké opravovne Trenčín na dokončenie dvoch lietadiel L-410 v hodnote 1,26 milióna dolárov. Zákazka bolo splnená pred dvoma rokmi. Líbya však nezaplatila celú sumu a opravovniam dlhuje takmer 438-tisíc eur.

Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že Slovensko do Líbye nevyvážalo žiadne zbrane ani zbraňové systémy. "Bližšie údaje o druhu, množstve a cene vojenského materiálu nemôžeme poskytnúť, lebo sú na zozname utajovaných skutočností," upozornil rezort. Do Líbye sme podľa Jahnátka nevyvážali ani ručné zbrane. Slovensko ich podľa neho do tejto krajiny exportovať nechcelo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:05