StoryEditor

Jahnátek priškrtí energiu zo slnka

25.01.2010, 23:00

Štátna podpora solárnej energie zrejme na dlhé obdobie utíchne. Vláda totiž mení zákon o energetike, ktorý od mája priškrtí výstavbu nových elektrární. Dôvodom majú byť obavy o energetickú bezpečnosť, keďže prúd zo slnka je najmenej predvídateľný. Investori sú však v šoku, keďže podmienky podpory "zelenej“ energie štát schválil ani nie pred rokom a odvtedy ich už dvakrát zásadným spôsobom zmenil. "Na Slovensku nebudú v najbližších rokoch postavené žiadne slnečné elektrárne, až na menšie strešné inštalácie, a úplne sa zastaví rozvoj tohto odvetvia,“ hovorí Martina Kolesárová zo Slovenskej organizácie pre obnoviteľné zdroje energie.

Slnečné elektrárne na Slovensku

- vlani bolo do siete zapojených viac ako desať slnečných elektrární s celkovým výkonom 213 kilowattov
- najväčší podiel na trhu s elektrickou energiou zo slnka mali elektrárne na západe Slovenska
- výkupná cena je dnes 0,425 eura za kilowatthodinu, čo je niekoľkonásobne viac, ako za energiu z tepelných elektrární

Zdroj: ČTK

Slnko v tieni
"V priebehu minulého roku naša spoločnosť investovala kapitál do vývoja projektov, personálu a novej pobočky s cieľom vybudovať na Slovensku niekoľko elektrární,“ hodnotí zástupca rakúskej spoločnosti R1 Solar Vratislav Koška.

Zákon zatiaľ prešiel vládou a čaká ho schvaľovanie v Národnej rade. "O tomto zákone ešte môžeme vecne diskutovať,“ pripúšťa zmeny poslanec za Smer-SD Peter Pelegrini. Hovorí však, že zákon nemá zakazovať stavbu nových elektrární. "Ide skôr o snahu byť informovaný a kontrolovať to, čo tu vyrastie, aby to naozaj nejakým spôsobom nenarušilo stabilitu systému.“

Zo strany štátu je to od vlaňajšieho spustenia programu na podporu solárnej energie už druhý zásadný zvrat v neprospech investorov. Zhruba pred mesiacom na dva roky stopol vydávanie povolení na projekty nad jeden megawatt. Podľa hovorcu elektrizačnej prenosovej sústavy Igora Galla sa totiž vyčerpala kapacita sietí. Podľa Petra Marčana z Energetického inštitútu sa mali limity pre solárne elektrárne nastaviť už vlani spolu so zákonom. "Tieto neštandardné zásahy len plátajú nie úplne zvládnutú prípravu systému podpory obnoviteľných zdrojov na Slovensku,“ hovorí Marčan.

Projekt na predaj
Podnikateľom, ktorí do tohto biznisu investovali tisíce eur, teraz pomôže len silný lobing. Ak vypadne nejaký zo schválených produktov, môžu sa snažiť na úradoch pretlačiť ten svoj. Druhou možnosťou je kúpa "hotového produktu“. Podľa informácií HN viacero firiem do biznisu vstúpilo bez skutočného záujmu vyrábať elektrinu. Chceli len využiť svoje kontakty na získanie povolení, ktoré sa teraz snažia výhodne predať. Informáciu o kšeftovaní s povoleniami potvrdil pre HN aj hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.

Slnko podporovať musíme
Od mája sa budú dať stavať už len menšie elektrárne s výkonom 100 kilowattov, čo je podľa odhadov Energetického inštitútu dosť na zásobenie sto priemerných slovenských domácností. Slovensko má pritom záväzok do roku 2020 vyrábať až 14 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov. Dnes je to polovica. Keďže sú náklady na takúto energiu v porovnaní s atómovými či tepelnými zdrojmi vyššie, majitelia solárnych či veterných elektrární majú výsadu predávať ju distribučným spoločnostiam za vyššie ceny. Tie ich následne premietajú do faktúr spotrebiteľom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:08