StoryEditor

Satelit na streche oznámte vždy aj stavebnému úradu

06.05.2010, 00:00

Nestačí vám ponuka programov na "káblovke“ a rozhodli ste sa prejsť na satelit? Problém môže nastať pri inštalovaní samotného "taniera“. Pre zásah do fasády domu totiž potrebujete súhlas majiteľa bytu aj susedov, v opačnom prípade môžete o svoj satelit prísť. Takisto je potrebné ohlásiť takúto úpravu aj stavebnému úradu. 

Iba so súhlasom
Ak bývate v byte a chcete si na balkón nainštalovať satelitnú anténu, nepotrebujete žiadny súhlas. Ak však bývate v podnájme a chcete satelitnú anténu nainštalovať na fasádu domu, môžete tak urobiť iba so súhlasom prenajímateľa, resp. vlastníka domu. "Tento súhlas nájomníci nepotrebujú, ak je priamo v nájomnej zmluve určené, že môžu vykonať takéto stavebné úpravy,“ povedala HN Soňa Matejovičová zo Stavebného úradu v Podunajských Biskupiciach. Ak parabolu napriek nesúhlasu majiteľa nainštalujete, majiteľ sa môže dožadovať jej odstránenia. Rovnako sa môže domáhať škody, ktorá mu týmto na fasáde vznikla. "Keďže ide o spoločné vlastníctvo, rovnaké právo majú aj vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome v prípade, ak vlastník bytu umiestni na fasádu domu satelit alebo anténu bez ich predchádzajúceho súhlasu,“ konštatuje Lucia Menkeová z advokátskej kancelárie Rowan Legal.

Pokuta len na papieri
Okrem súhlasu majiteľa je potrebné umiestnenie satelitnej antény ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu treba priložiť list vlastníctva, nájomnú zmluvu s vlastníkom a tiež písomnú dohodu s vlastníkom stavby o inštalácii satelitu v prípade, že tento súhlas nie je už súčasťou nájomnej zmluvy. "Ohlásenie je potrebné najmä z dôvodu, že upevnením satelitu alebo antény na fasádu domu sa zasahuje do vzhľadu domu,“ vysvetľuje Menkeová. Povinnosť ohlásiť takúto inštaláciu však podľa nej mnoho vlastníkov, ako aj nájomníkov, zanedbáva. Za nedodržanie tohto postupu im pritom hrozí pokuta až do 331,94 eura. Podľa Matejovičovej však v praxi neohlásenú inštaláciu satelitov nikto nekontroluje ani nepostihuje.

"V prípade, že umiestňovaná satelitná anténa spolu s nosnou konštrukciou presahuje výšku šesť metrov a šírku dva a pol metra, alebo ak by sa inštaláciou antény zasahovalo do nosnej konštrukcie domu, na realizáciu stavby je potrebné stavebné povolenie,“ dopĺňa Matejovičová. K už spomínaným dokladom v tomto prípade treba doložiť ešte statický posudok.

Keď prekáža izolácia
Problémy s inštaláciou tiež často vznikajú, ak je bytový dom zateplený. Akékoľvek zásahy do fasády sú v takom prípade zväčša vylúčené zmluvou o spoločenstve vlastníkov. "V takom prípade ponúkneme klientovi inštaláciu paraboly na zábradlie balkóna alebo na strechu bytového domu,“ vysvetľuje Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom, ktorá prevádzkuje satelitnú platformu Skylink. Ideálny je podľa neho prípad, keď je v bytovom dome viac záujemcov o príjem satelitnej digitálnej televízie. "Vtedy odporúčame inštaláciu jednej paraboly na strechu a využitie spoločných anténových rozvodov v dome s možnosťou úpravy anténového rozvodu aj na nové digitálne terestriálne vysielanie.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 10:22