StoryEditor

Dvaja vylúčení účastníci môžu pokračovať v tendri na mýto

08.01.2008, 10:38
Autor:
SITASITA
Slovensko-švajčiarske konzorcium ToSy.sk vedené spoločnosťou Elektrovod Holding a.s. Bratislava a skupina v zložení SanToll s.r.o. Bratislava a Ibertax, a.s. Bratislava môžu pokračovať v tendri na dodanie komplexnej služby elektronického výberu mýta.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) totiž vyhovel námietkam oboch združení proti vyradeniu z užšej súťaže a 4. januára resp. 7. januára 2008 zrušil rozhodnutia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) o vylúčení uvedených záujemcov. Ako v utorok informoval agentúru SITA riaditeľ kancelárie predsedu a európskych záležitostí na ÚVO Igor Pätoprstý, úrad zároveň nariadil oboch vylúčených záujemcov vrátiť späť do procesu verejného obstarávania. Námietky oboch skupín proti vylúčeniu zo súťaže boli doručené na ÚVO 4. decembra a 6. decembra 2007 po tom, čo neuspeli so žiadosťou o nápravu rozhodnutia o vyradení priamo v NDS.
Vedúci konzorcia ToSy.sk Štefan Fecko pre agentúru SITA v pondelok uviedol, že rozhodnutie úradu ešte nedostali. "Počítame s tým, že nás vrátia do súťaže," vyslovil svoj osobný predpoklad na základe priebehu konania o námietke proti vyradeniu z tendra.
NDS predpokladá, že by mohla vyzvať vybratých záujemcov na predloženie ponuky medzi 10. a 15. januárom 2008, namiesto pôvodne plánovaného dátumu 23. novembra 2007. "Počkáme na vyjadrenie ÚVO a potom budeme pokračovať so všetkými účastníkmi. Zatiaľ sme nikoho nevyzvali na predloženie ponuky, nemali sme ani čas, aby sa uskutočnili všetky revízne postupy," povedal pre agentúru SITA v decembri minulého roka generálny riaditeľ NDS a vládny splnomocnenec pre urýchlenie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest Igor Choma. Potvrdil však, že plánovaný termín na zavedenie mýta od 1. januára 2009 zatiaľ platí.
Podľa oficiálne nepotvrdených informácií do ďalšieho kola verejnej súťaže o výstavbu a prevádzkovanie elektronického mýta na Slovensku mali postúpiť tri konzorciá: Satways na čele so spoločnosťou Slovak Telekom, a.s. Bratislava, ďalej združenie vedené rakúskou spoločnosťou Kapsch a takisto skupina Slovakpass, ktorú vedie talianska diaľničná firma Autostrade per l´Italia S.p.A., Rím. Ostatných päť konzorcií (ToSy.sk, spoločnosti SanToll a Ibertax, skupina na čele s francúzskou firmou Thales, konzorcium vedené talianskou firmou Studio Altieri a skupina vedená rakúskou firmou Strabag) malo byť vylúčených.
Elektronický výber mýta na Slovensku má začať fungovať od 1. januára 2009 pre motorové vozidlá s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony. Tieto vozidlá budú musieť mať nainštalované zaregistrované palubné jednotky. Spoplatneniu budú podliehať diaľnice a cesty v predpokladanej dĺžke okolo 2 400 kilometrov. NDS plánuje uzavrieť zmluvu s budúcim dodávateľom komplexnej služby elektronického výberu mýta na obdobie 14 rokov s možnosťou jej predĺženia o ďalších 5 rokov. Vybraný prevádzkovateľ má dodať službu podľa systému DBFOT, čiže navrhni, postav, financuj, prevádzkuj/udržuj a preveď. Predpokladaná hodnota zákazky na výber mýtneho je znovu určená na 20 mld. Sk. Ako kritériá na vyhodnotenie ponúk NDS uviedla ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku z hľadiska celkovej ceny za predmet zákazky, efektívnosti výberu mýta a kritérium mýtnej transakcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:08