StoryEditor

Maďarskí podnikatelia sa sťahujú na Slovensko

08.10.2007, 12:41
Kvôli zhoršujúcim sa ekonomickým podmienkam a politickej klíme, čoraz viac maďarských podnikateľov uteká do zahraničia a hľadá uplatnenie na Slovensku. Doteraz k nám sťahovali svoje firmy (väčšinou len na papieri), najmä kvôli nižším daniam.

V súčasnosti sa však celé rodiny rozhodujú pre trvalé presťahovanie.

Vlna odchodu zasiahla aj automobilový priemysel, ktorý zasahuje jeden krach za druhým. V dôsledku prepadávajúcej sa životnej úrovne v Maďarsku sa aspoň tretina z automobilových firiem ocitla v úzkych. Veľa z nich tak kvôli prepadávajúcim sa číslam predaja stráca pevnú pôdu pod nohami.

Nemenovaný veľkopodnikateľ uviedol, že v posledných dňoch predal svoje tri autosalóny, ktoré prednedávnom ešte úspešne fungovali a podobne predal svoju firmu aj jeho priateľ, predajca v jednom vidieckom veľkomeste. Obidvaja spoločne zháňajú slovenské povolenia a nové bývanie.

Podnikatelia tvrdia, že hlavným dôvodom ich vysťahovania sú prehľadné a ľahko plnené slovenské daňové pravidlá. Podľa podnikateľa je tamojšie účtovníctvo jednoduché a jasné. Ako hovorí, podnikateľský život v Maďarsku je na zrútenie, napriek tomu ich domáce úrady neustále obťažujú a vyhrážajú sa im.

V súčasnosti to dospelo do tej fázy, že ak si človek kúpi nové auto, zaraz vyzvedajú, z čoho si ho kúpil. "Nebolo múdre nasilu nanútiť v štáte nulovú toleranciu. Bol potrebný dlhší čas na prechod, vláda ale zaviedla prísnejší daňový systém bez prípravy. To je však možné len vo fungujúcej ekonomike, tam, kde nikto nekradne a neklame," hovorí podnikateľ.

Podľa neho, on a jeho priateľ nie sú jediný, ktorí sa rozhodli pre túto možnosť. "Na juhu Slovenska sa dá všetko vybaviť v maďarskom jazyku a v prípade problémov nám ochotne pomôžu právnici, špecializovaný na sťahovanie," dodáva.

Árpád Balogh, podpredseda Celoštátnej odborovej organizácie autorizovaných predajcov motorových vozidiel hovorí, že v súčasnosti už platí slobodný pohyb tovarov aj služieb v rámci únie, ale prekvapilo ho, že nedošlo k húfnemu príchodu nemeckých a rakúskych podnikateľov do Maďarska, čoho sa najviac báli. Sám podpredseda priznal, že tretina predajcov sa síce dostala blízko ku krachu ale nemyslí si, že by kvôli tomu došlo k ich masovému vysídľovaniu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:08