StoryEditor

Bernátek dal na stôl reálne čísla o sporiteľoch v 2. pilieri

15.01.2008, 07:21
Autor:
TASRTASR

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Ivan Bernátek nezačal žiadnu kampaň, prijal len pozvanie na odbornú diskusiu o dôchodkovom zabezpečení. Uvádza sa to v reakcii SP na dnešnú výzvu podpredsedníčky SDKÚ Ivety Radičovej, aby Bernátek zverejnil analýzy, na základe ktorých si dovolil zneistiť sporiteľov, keď konštatoval nevýhodnosť 2. piliera pre 1 milión sporiteľov.
"Nie som politik, preto nebudem robiť nikomu reklamnú kampaň. Ja som dal na stôl reálne čísla o sporiteľoch v 2. pilieri, ktoré sú z informačného systému Sociálnej poisťovne," uviedol jej generálny riaditeľ.
Podľa Bernátka debata nie je o tom, či prvý alebo druhý pilier základného dôchodkového systému, ale aby v druhom pilieri boli občania, ktorí majú šancu si tam nasporiť. Vymeriavací základ do 10 000 Sk má totiž podľa jeho slov 408 000 ľudí, vymeriavací základ do 20 000 Sk má 548 000 sporiteľov, ale dokonca s vymeriavacím základom do 1 000 Sk je v druhom pilieri 88 000 sporiteľov. Počet sporiteľov vo veku nad 40 rokov je do 400 000. "Nehodnotím čísla, ani nikomu neradím, či má alebo nemá byť v druhom pilieri, lebo každý si to musí zvážiť sám. Ak si vypočujú názory odborníkov, zoberú do úvahy tieto čísla a vedia, ako je zákonom nastavený druhý pilier, dajú si to ľudia do súvislostí," uviedol Bernátek.
Na otázku, či prijme pozvanie na rokovanie Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie, ktoré avizoval jeho predseda Jozef Halecký, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne odpovedal, že sa na ňom, samozrejme, rád zúčastní. Na adresu Radičovej uviedol, že jej nebude robiť kampaň do prezidentských volieb, ak však niekto má analýzy a predloží ich, vyjadrí sa k ním ako odborník.
Vyjadrenie generálneho riaditeľa SP Bernátka dnes TASR poskytla riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou SP Lýdia Výborná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:28