StoryEditor

Schengen môže ovplyniť už túto zimnú sezónu v Tatrách

22.10.2007, 17:18
Autor:
TASRTASR
Vstup Slovenska do Schengenu od januára 2008 môže mať vplyv už na nadchádzajúcu zimnú turistickú sezónu. Vyplynulo to z diskusie slovenských a ukrajinských podnikateľov na nedávnom veľtrhu cestovného ruchu v Kyjeve.

Združenie cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry poukazuje na to, že sa skončí obdobie bezplatných víz pre občanov Ukrajiny. Nové slovenské víza by mali stáť 45 EUR, čo zvýši cenu zimnej dovolenky na Slovensku. Na získanie víz treba predložiť relevantné cestovné doklady a uchádzači by mali preukázať, že ani v minulosti nemali problémy s políciou v ktorejkoľvek krajine Schengenskej únie.
Hoteliéri sa obávajú, že administratívne opatrenia môžu odradiť najmä individuálnych turistov. Na druhej strane si uvedomujú, že víza na Slovensko od roku 2008 budú pre Ukrajincov "vstupenkou" do schengenského priestoru, čo si vyžaduje splnenie oveľa prísnejších bezpečnostných kritérií.
Pre oblasť Vysokých Tatier je návštevnosť ukrajinských hostí v zime dôležitá. Ich nárast v ostatných dvoch rokoch kompenzuje do istej miery pokles návštevníkov z Ruskej federácie. Napríklad vlani bolo ubytovaných vo Vysokých Tatrách 8 271 návštevníkov z Ukrajiny a iba 3 525 z Ruskej federácie.
Tatranskí podnikatelia v cestovnom ruchu sa v ostatnom období zúčastnili na veľtrhoch cestovného ruchu nielen v Kyjeve, ale aj Moskve a St. Peterburgu. Počas nadchádzajúcej zimnej sezóny sa pripravujú na chartové lety do Popradu-Tatier z Ruska i Ukrajiny. Veria, že na rozdiel od predchádzajúcej bude tatranská zima 2007/2008 bohatšia na sneh osobitne v čase špičky na prelome rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:03