StoryEditor

Vo Venezuele uviedli do obehu novú menu "silný bolívar"

01.01.2008, 15:34
Autor:
TASRTASR
Vo Venezuele dnes uviedli do obehu nové platidlá národnej meny, tzv. silný bolívar. Vláda pred časom rozhodla, že dôjde k zhodnoteniu starej meny škrtnutím troch posledných núl.

Vláda prezidenta Huga Cháveza sa usiluje opatrením zjednodušiť finančné transakcie a platby obyvateľov v každodennom obchodnom styku a posilniť dôveru ľudí v peniaze, ktorých hodnotu v ostatných rokoch zničila inflácia. Nová hodnota venezuelských bankoviek má prispieť aj k spútaniu rastu cien a posilniť národnú ekonomiku.


Bolívar sa znehodnotil najmä potom, ako prezident vynaložil veľké prostriedky, ktoré má krajina z exportu ropy, na realizáciu sociálnych programov. Získal tak podporu chudobných obyvateľov krajiny a vynaložené prostriedky prispeli k rastu národnej ekonomiky v minulom roku o 8,4 %.


Centrálna banka pred menovou reformou viedla osvetovú kampaň pod heslom: Silné hospodárstvo, silný bolívar, silná krajina. Oficiálne bol stanovený kurz 2,15 bolívaru k 1 USD, v prepočte 22,870 SKK, ale na čiernom trhu sa dá dolár kúpiť za 5,60 bolívaru. Bankovkou s najväčšou hodnotou v krajine je 100 bolívarov.


Vlani však bola inflácie vo Venezuele 20-% a spotrebiteľské ceny tam rástli najsilnejšie z celej Latinskej Ameriky.


Informovala o tom agentúra AP.


(1 USD = 22,870 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:05