StoryEditor

Ľudia začali odkladať splátky

08.02.2009, 23:00
Pracovali, zarábali, požičiavali si. Na byt, nové auto, zariadenie domácnosti. Dnes rozmýšľajú, z čoho budú úvery splácať - našich ľudia začínajú čoraz viac prehodnocovať finančné výdavky.

Finančné inštitúcie už pocítili vyšší záujem svojich klientov o zmenu splátkového kalendára.

Len Prvá stavebná sporiteľňa schválila v decembri a januári okolo 80 žiadostí o zmenu splátkového kalendára, čo je v porovnaní s ostatnými mesiacmi 2008 zhruba dvojnásobok. Predseda predstavenstva sporiteľne Imrich Béreš potvrdil, že príčinou tohto nárastu je skutočnosť, že viacerí klienti prišli o zamestnanie. Zvýšený záujem o zmiernenie splátok postrehla aj Stavebná sporiteľňa Wüstenrot. "V porovnaní s priemernými mesačnými výsledkami z minulého roka evidujeme v januári nárast o 30 až 40 percent,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Daniela Vlčková.

V oboch prípadoch ide len o niekoľko desiatok klientov. Podľa Vlčkovej pritom s takouto požiadavkou do sporiteľne neprichádzajú len klienti, ktorí stratili prácu, ale aj tí, ktorým napríklad klesol plat. Banky však rátajú aj s možnosťou, že v druhom polroku sa platobná disciplína klientov zhorší. "Vzhľadom na súčasnú hospodársku situáciu sa nedá vylúčiť, že množstvo ľudí, ktorí budú musieť takúto situáciu riešiť, môže vzrásť,“ povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Poskytovatelia pôžičiek klientom odporúčajú problém s hroziacou platobnou neschopnosťou zbytočne neodkladať. "Pokiaľ si je klient vedomý toho, že sa mu znižujú príjmy, a že by mohol mať problém so splácaním úveru, rozhodne by mal kontaktovať svoju stavebnú sporiteľňu alebo banku a mal by sa snažiť nájsť riešenie prijateľné pre obe strany. Najhoršie, čo môže urobiť, je nerobiť nič,“ upozorňuje Vlčková.

Dlžníci platia poctivo
Stúpajúci počet ľudí žiadajúcich o zmenu splátkového kalendára zaregistrovala aj väčšina oslovených bánk. "Môžeme konštatovať zvýšený záujem o zmenu zmluvných podmienok, týkajúci sa odkladu splátok, predĺženie amortizácie úveru a ďalších zmien splátkových kalendárov v rozsahu všetkých úverových produktov pre obyvateľstvo,“ informuje hovorca Dexia banky Michal Fúrik.

Nárast počtu dlžníkov, ktorí porušujú dohodnuté podmienky a neplatia načas, však žiadna z bánk nepotvrdila. "Platobná disciplína našich klientov, ktorí čerpajú úvery, je naďalej veľmi dobrá. Zvýšený počet klientov, ktorí sú v omeškaní so splátkou úveru, sme zatiaľ nezaznamenali,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel.

Všetky banky sa zhodujú v tom, že sa poctivosť splácania pri žiadnom produktovom segmente nezhoršila. Podľa Štefana Frimmera zo Slovenskej sporiteľne sú najspoľahlivejší tí, ktorí si peniaze požičali na zabezpečenie bývania.

Platiť neskôr chcú navrátilci
Predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš tiež povedal, že medzi žiadateľmi o zmenu splátkových podmienok výrazne rastie počet ľudí, ktorí pracovali v zahraničí a teraz sa vracajú domov. "Takúto skutočnosť sme v predchádzajúcich mesiacoch a rokoch vôbec nezaznamenali,“ hovorí Béreš.

Ostatné finančné domy tvrdia, že ich štatistiky takýto trend nepotvrdzujú, alebo, že štruktúru klientov podľa toho, či pracovali v zahraničí nesledujú. "Všeobecná úverová banka v poslednom čase zaznamenala len dva prípady žiadostí o odklad splátok klientov vracajúcich sa zo zahraničia. Toto číslo je úplne bežné a o žiadnom náraste sa zatiaľ nedá hovoriť,“ dodala Walterová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:20