StoryEditor

Daň ide dole, knihy by mohli mierne zlacnieť

01.01.2008, 23:00

Sadzba dane z pridanej hodnoty na knihy sa od januára znižuje na desať percent z pôvodných 19. Podľa kníhkupcov by to mohlo priniesť zlacnenie kníh približne o päť percent, časť z nich však pohyb v cenách neočakáva. Dôvodom je fakt, že trh s knihami prežíva "na hrane" a nižšia daň im iba umožní, aby nemuseli zdražovať, resp., aby ich ceny stúpli miernejšie.
Výsledky ankety, ktorú HN uskutočnili po schválení zákona, naznačujú, že prístup jednotlivých obchodov k cenám bude značne individuálny. "Na Slovensku vládne mýtus, že knihy sú nedostupné, lebo v skutočnosti si ich tu kupuje možno päťtisíc ľudí. Im je viac-menej "jedno", či DPH klesne alebo stúpne, ide im o obsah. A pre nich aspoň bude viac kníh," vyhlásil vtedy Vladimír Michal z kníhkupectiev Artfórum. Ceny na rovnakej úrovni však rozšírenie ponuky predpokladal aj Ladislav Bödők z kníhkupectiev Panta Rhei. Ten upozornil aj na to, že kým za benzín už dávno platíme európske ceny, pri knihách sme za nimi ďaleko, približne v polovici.
Zlacnenie o plných deväť percent, tak ako klesla DPH, predajcovia kníh neočakávajú aj preto, že po jej zvýšení v roku 2004 zo 14 na 19 percent si nik ceny nedovolí zvyšovať. Vznikla tak strata, ktorú znášali predajcovia.
Podľa odhadu ministerstva financií by malo schválené rozšírenie okruhu tovarov so zníženou DPH zapríčiniť výpadok daňových príjmov štátneho rozpočtu na budúci rok o 320 miliónov korún. V roku 2009 by mali byť nižšie o 338 miliónov a v ďalšom roku o 357 miliónov korún. Znižovanie dane na knihy by pritom malo byť posledné a žiaden ďalší tovar by k nim už pribudnúť nemal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:25