StoryEditor

Prípravy na zavedenie eura podľa rezortu financií postupujú podľa plánu

06.02.2008, 11:37
Autor:
SITASITA

Prípravy na zavedenie eura v Slovenskej republike postupujú podľa harmonogramu tak, aby bolo možné prijať spoločnú európsku menu k 1. januáru 2009. Konštatuje to správa Ministerstva financií o plnení Národného plánu zavedenia eura v SR, podľa ktorej by Slovensko ani pri rastúcich cenách nemalo mať problém s plnením inflačného maastrichtského kritéria, ktoré krajina plní od augusta minulého roka.

"Ak predpokladáme, že obdobie na posudzovanie plnenia maastrichtského kritéria bude od apríla 2007 do marca 2008, tak potom podľa aktuálnej prognózy ministerstva financií by 12-mesačná priemerná medziročná harmonizovaná inflácia bola na úrovni 2,1 %, oproti prognózovanej referenčnej hodnote 3,1 %," konštatuje sa v správe, ktorú v stredu vzal na vedomie vládny kabinet.

Okrem inflačného kritéria pritom Slovensko v súčasnosti plní aj kritérium pre dlh verejnej správy a pre dlhodobé úrokové sadzby. Pri hodnotení stability menového kurzu povinné dvojročné obdobie v systéme výmenných kurzov ERM 2 bez prekročenia hraníc fluktuačného pásma k novembru minulého roka absolvovala aj slovenská koruna. Od marcového posunu centrálnej parity na silnejšiu úroveň je pritom podľa rezortu financií kurz koruny voči euru stabilnejší. "Od revalvácie do konca roku 2007 bol kurz v priemere o 5,27 % silnejší ako nová centrálna parita. Kurz slovenskej koruny sa značne stabilizoval a obmedzili sa aj externé tlaky," uvádza sa v správe.

Problémy ministerstvo neočakáva ani s nominálnym plnením kritéria deficitu verejných financií. "Aktuálny odhad schodku na rok 2007 prezentovaný v októbri 2007 bol vo výške 2,5 % hrubého domáceho produktu, čo naznačuje splnenie maastrichtského fiškálneho kritéria s väčšou rezervou, ako predpokladal rozpočet verejnej správy," dodáva ministerstvo s tým, že prvý kvalifikovaný odhad schodku za rok 2007 v metodike ESA 95 bude k dispozícii až koncom februára 2008.

Z hľadiska pripravenosti legislatívy na zavedenie eura bolo podľa správy kľúčové schválenie tzv. generálneho zákona v novembri minulého roka. Obsahom tohto zákona sú ustanovenia, ktoré bližšie upravujú základné zásady a princípy prechodu slovenskej meny na menu euro. Správa pozitívne hodnotí aj schválenie Komunikačnej stratégie o zavedení eura v Slovenskej republike, ktorá sumarizuje poznatky a plány na komunikačné aktivity o zavedení eura. Cieľom tejto stratégie je zabezpečiť dostatok informácii pre obyvateľstvo o procese zavádzania novej euromeny v SR.

Okrem toho sa podľa správy úspešne zavŕšil proces výberového konania na komunikačnú agentúru, ktorá realizuje hlavnú kampaň zameranú na zlepšenie informovanosti občanov. Vo výberovom konaní bol takisto vybraný uchádzač, ktorý vytvoril a prevádzkuje internetovú stránku www.euromena.sk poskytujúcu informácie súvisiace s novou menou.

Ďalšiu, v poradí už šiestu hodnotiacu správu o plnení národného plánu zavedenia eura na Slovensku, MF pripraví k 30. júnu 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:51