StoryEditor

Hrozby Gazpromu by nemali ovplyvniť dodávky plynu do SR

10.02.2008, 11:16
Autor:
SITASITA
Hrozby ruskej spoločnosti Gazprom, že pozastaví dodávku zemného plynu pre Ukrajinu, by podľa Ministerstva hospodárstva SR nemali ovplyvniť dodávku plynu pre Slovensko.

"Máme ubezpečenie z ruskej strany, že dodávky plynu do západnej Európy nebudú ohrozené," povedal pre agentúru SITA hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara. Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) zatiaľ nezaznamenal žiadne výpadky v dodávkach zemného plynu. "Žiadne výraznejšie odklony od bežného režimu sme do týchto chvíľ v našej sieti nezaznamenali. Situáciu neustále monitorujeme," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPP Dana Kršáková.

Ruský plynárenský monopol Gazprom pohrozil zastavením dodávok pre Ukrajinu pre dlh za predošlé dodávky, ktorý sa vyšplhal nad 1,5 mld. USD. "Ak ukrajinská strana nevyrieši problém do pondelka, Gazprom bude musieť zastaviť dodávky ruského plynu na Ukrajinu," uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. Gazprom, najväčší producent zemného plynu na svete, zásobuje Európu štvrtinou potrebného plynu práve prostredníctvom plynovodov, ktoré vedú cez Ukrajinu a Bielorusko. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko bude o probléme rokovať na utorkovej návšteve Moskvy. Cez územie Ukrajiny prúdi až 80 % zemného plynu exportovaného z Ruska do Európy.

(1 USD = 23,108 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:49