StoryEditor

Cudzinci minuli u nás menej peňazí

09.01.2008, 23:00
Slovenské zárobky z cestovného ruchu postupne klesajú. Aj keď za deväť mesiacov roku 2007 devízové príjmy vyjadrené v korunách medziročne vzrástli o 11 percent, poklesu aktívneho salda to nezabránilo.

V absolútnom vyjadrení sa znížilo až o 1,88 miliardy. Podpísala sa pod to hlavne silnejúca koruna, ktorá predražila pobyty cudzincov na Slovensku.
Na druhej strane rastúca úroveň ekonomiky a s tým spojená zvyšujúca sa kúpyschopnosť obyvateľstva podporovaná zhodnocovaním koruny umožňovali našim občanom vo väčšej miere vycestovať, hlavne k moru, pričom sa zvyšoval aj podiel turistiky do vzdialenejších a cenovo náročnejších destinácií.

Domáci cestovný ruch sa rozbieha
Pozitívne sa rozvíjal aj domáci cestovný ruch, i keď nárasty nie sú príliš vysoké. Podľa údajov ministerstva hospodárstva za deväť mesiacov minulého roka vzrástol počet ubytovaných domácich turistov v našich ubytovacích zariadeniach o viac ako tri percentá a počet ich prenocovaní sa zvýšil o štyri percentá. Oveľa lepšie sú výsledky v oblasti rozvoja infraštruktúry, keď medziročne za deväť mesiacov vzrástol počet ubytovacích zariadení o 25 percent, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje 625 nových ubytovacích zariadení. Medziročne narástol aj počet lôžok o 16,5 percenta. Najvyšší nárast bol zaznamenaný v kategórii penziónov a turistických ubytovní. V tomto roku možno očakávať aj výraznejší nárast nových hotelových kapacít vyšších kategórií predovšetkým vďaka realizovanej výstavbe v Bratislave a vo Vysokých Tatrách.

Fondy EÚ aktivizujú cestovný ruch
Rozvoju cestovného ruchu významne napomáha využívanie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov. Implementáciou projektov v programovacom období 2004 až 2006 sa výrazne aktivizovalo investičné prostredie. Stovky miliónov, ktoré sa v tejto oblasti investovali, pomohli vzniku nových zariadení cestovného ruchu v podobe aquaparkov, termálnych kúpalísk, nových ubytovacích i stravovacích kapacít, osobných horských dopravných zariadení i vzniku ďalších doplnkových služieb. Podľa stanoviska tlačového odboru rezortu hospodárstva sa postupne zlepšuje aj koordinácia na regionálnej úrovni predovšetkým z pozícií regionálnej samosprávy. Na Slovensko prichádza čoraz viac leteckých spoločností, otvárajú sa nové destinácie, rastie počet podnikateľských subjektov, ktoré rozbiehajú svoj biznis v turizme.

01 - Modified: 2003-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chyby sa opakujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:43