StoryEditor

Centralizácia verejného obstarávania bude podľa Počiatka zavedená

27.06.2007, 17:10
Autor:
TASRTASR

Proces centralizácie verejného obstarávania (CVO) sa začal a podľa ministra financií Jána Počiatka CVO určite na Slovensku bude zavedená. Otázkou zostáva, aká bude jej finálna forma.
"Musíme sa vysporiadať s množstvom detailov, myslím, že je to beh na trocha dlhšiu trať, ale som presvedčený že to bude," konštatoval minister po dnešnom zasadnutí vlády SR, ktorá rokovanie o návrhu ďalšieho postupe centralizácie verejného obstarávania z dielne ministerstva financií prerušila. Počiatek dodal, že sa budú snažiť, aby k CVO došlo čo najskôr. Podľa neho bude vhodnejšie a efektívnejšie sústrediť sa na vybudovanie samostatnej inštitúcie - agentúry. Je však presvedčený, že CVO je správna vec, úspory budú veľké. Problémom, ktorý ešte budú riešiť, je obstarávanie v oblasti stavebných prác.
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny tvrdí, že ideu aj napriek určitým pripomienkam nespochybňuje. "Hľadáme lepšiu funkčnosť celého systému," vysvetlil a dodal, že návrh treba ešte dopracovať.
Materiál špecifikuje, kto môže byť zaradený do zoznamu subjektov zapojených do centrálneho verejného obstarávania tovarov, prác a služieb, aké typy komodít a v akom rozsahu bude môcť obstarávateľ získať. Ministerstvo financií (MF) SR v ňom uvádza, že vzhľadom na zahraničné skúsenosti z krajín EÚ, ako sú Rakúsko a Taliansko, a zmapovanie aktuálnych potrieb domácich subjektov CVO sa ukázalo, že realizácia upravenej agendy CVO sa bude realizovať postupne v dvoch etapách.
Podľa predkladateľa sa navrhuje v 1. etape zostaviť pilotný projekt CVO vo vymedzenom rozsahu subjektov a komodít stanovených s termínom do konca roka 2007, v 2. etape zabezpečiť CVO v požadovanom rozsahu komodít a subjektov, čo by malo byť aktuálne od 1. januára 2008. Z terajšieho zoznamu komodít (napr. kancelársky papier, automobily) sa navrhuje vyňať pohonné látky a rozšíriť zoznam komodít o kancelárske potreby, služby spojené s obstarávaním leteniek, poistenie majetku, výpočtovú techniku, vrátane jej programového vybavenia, a telekomunikačnú infraštruktúru dátovej siete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:18