StoryEditor

V druhom pilieri nič nové

14.09.2007, 00:00
Aktuálne rokovania vlády a zástupcov dôchodkových správcovských spoločností naznačili nové možnosti úpravy kapitalizačného piliera. Napriek tomu sa však včera premiér Robert Fico vrátil počas parlamentnej Hodiny otázok k pôvodnému plánu otvoriť systém na šesť mesiacov.

Ľudia by tak podľa Fica mohli prehodnotiť výhodnosť zotrvania v druhom pilieri, a tí, ktorí doň vstúpili na základe klamlivej reklamy, by mohli vystúpiť. Pripomenul však opäť aj požiadavku garantovania výnosov pre sporiteľov. "Ak tam niekto musí ísť zo zákona, očakávame garancie," zdôraznil Fico. Záruky zhodnotenia úspor patria však spolu so znížením odvodového percenta pre druhý pilier a jeho následným neotvorením k novým vládnym návrhom. Vyriešenie tejto otázky je kľúčové aj pre ďalšie pokračovanie rozhovorov.
Nevyriešené garancie
Premiér upozorňuje na to, že pôvodné návrhy odvodov do prvého a druhého piliera počítali s pomerom 12 : 6, prípadne 11 : 7, a nie 9 : 9, ako je to dnes. "Nie je celkom zrejmé, čo viedlo vládu zvýhodňovať súkromné dôchodkové správcovské spoločnosti," povedal.
"Sme ochotní podporiť všetko, čo systém vylepší," potvrdil šéf Asociácie DSS-iek Peter Socha. "Neuvažovali sme zatiaľ o tom, ako by mali vyzerať prípadné garancie. Myslíme si však, že výnosy budú vyššie ako napríklad úroveň inflácie." Ich garancia na tejto úrovni bola pôvodne požiadavkou ministerstva financií, od ktorej už medzičasom ustúpilo.
Na mŕtvom bode
Včerajšok nepriniesol žiadny významný pokrok v rokovaniach. "Prebiehajú priebežne, ich obsah však zatiaľ nie je možné konkretizovať," povedal hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Nie je jasný ani záväzný termín, ktorý by mal priniesť definitívne rozuzlenie. "Bližšie by som to nešpecifikoval. Nejde však o dlhodobý časový horizont," dodal Šmál.
Veľa času aktérom rozhovorov už naozaj neostáva. V parlamente stále čaká na prvé čítanie novela zákona o sociálnom poistení, ktorú predkladá ministerka práce Viera Tomanová. Jej podobu by prípadná, nová dohoda zásadne zmenila.
A opäť to euro
Premiér Robert Fico ďalej trvá aj na tom, že "druhý pilier dôchodkového sporenia ohrozuje plnenie kritérií na prijatie eura". Guvernér Národnej banky Ivan Šramko s týmto názorom nesúhlasí a priamo ho nepotvrdil ani minister financií Ján Počiatek. Povedal však, že "súčasné nastavenie systému nie je dlhodobo udržateľné". Kumulácia zlého hospodárenia Sociálnej poisťovne a stúpanie nákladov na druhý pilier podľa Počiatka spôsobujú, že negatívny dosah na rozpočet verejnej správy v roku 2007, keď treba splniť maastrichtské kritériá, je vyšší ako sa pri tvorbe dôchodkovej reformy predpokladalo.

Zmeny v druhom dôchodkovom pilieri

Pôvodný návrh ministerstva práce
- odvody do druhého piliera zostanú na súčasnej úrovni 9 %
- garancie DSS-iek voči sporiteľom sa posilňovať nebudú
- II. pilier sa otvorí pre vstup a výstup na šesť mesiacov
Nové návrhy, o ktorých rokujú DSS-ky s vládou
- zníženie odvodu do druhého piliera o 3 % na obdobie troch rokov
- garancie DSS-iek voči sporiteľom sa posilnia
- II. pilier ostane uzatvorený

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:08