StoryEditor

Štrajk rušňovodičov ochromil dopravu v Nemecku

18.10.2007, 14:26
Autor:
TASRTASR

Celonemecký štrajk rušňovodičov v regionálnej doprave dnes ráno vážne narušil vlakovú prepravu, a to predovšetkým na východe Nemecka.
Rušňovodiči združení v odborovej organizácii GDL ukončili štrajk podľa plánu o 11.00 hodine, či sa bude štrajkovať aj v piatok, odborári oznámia dnes popoludní. Nemecké železnice (Deutsche Bahn - DB) očakávajú, že prevádzka sa vráti do normálu niekedy podvečer.
Výrazné ťažkosti spôsobil štrajk cestujúcim aj vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove. Aj napriek protestnej akcii podľa vyjadrenia DB jazdila asi polovica všetkých regionálnych a prímestských vlakov.
V Meklenbursku-Predpomoransku bolo vyradených až 80 % lokálnych vlakov. Podobne to vyzeralo aj v Brandenbursku. Vlaky prímestskej dopravy premávali v Berlíne, Hamburgu a Hannoveri každých 10 minút. Vo vonkajších štvrtiach týchto miest premávali v 20-minútových periódach.
Diaľková doprava aj napriek štrajku dodržiavala cestovný poriadok. Podľa rozhodnutia pracovného súdu v Chemnitzi z 5. októbra môžu rušňovodiči štrajkovať v len v regionálnej a prímestskej osobnej doprave.
Rušňovodiči združení v GDL chcú protestom dosiahnuť zvýšenie platov o 31 % a uzavretie samostatnej mzdovej dohody s ich zväzom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:15