StoryEditor

Inšpekcia preverovala technické požiadavky elektrického náradia

29.07.2007, 10:25
Autor:
TASRTASR

Dodržiavanie technických požiadaviek a posudzovania zhody elektrického náradia bolo cieľom špeciálnej akcie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Banskobystrickom kraji v novembri 2006 až júni 2007.

Inšpektori navštívili 37 prevádzkových jednotiek (PJ) resp. distribútorov, z toho 9 obchodných reťazcov ako Tesco, Baumax, Kaufland, Prior a Ahold Retail, a 28 podnikateľských subjektov. Skontrolovali 63 druhov elektrických ručných a prenosných náradí rôznych značiek. Nedostatky zistili v 9 PJ u 13 druhov elektrického náradia v hodnote vyše 88 000 Sk.

"Kontrolóri zakázali predaj 7 druhov výrobkov v hodnote 54 000 Sk v 5 PJ. Za zistené prehrešky v 6 prípadoch spísali návrhy na oznámenie o začatí správneho konania a v jednom prípade začali správne konanie s následným postihom 5 000 Sk," informovala riaditeľka banskobystrického Inšpektorátu SOI Božena Debnárová. Podotkla, že u elektrického ručného a prenosného náradia preverili inšpektori najmä označenie značkou zhody CE, identifikačnými údajmi s povinnými a doplňujúcimi informáciami ako aj výstražným značením. Okrem toho kontrolovali označenie štítkami s bezpečnostnými upozorneniami a návodmi na používanie v štátnom jazyku.

Inšpektori objavili, že niektoré podnikateľské subjekty dopredávajú staršie dodávky elektrického ručného a prenosného náradia respektíve výrobky s návodmi na použitie, ktoré obsahom a rozsahom neboli v súlade s požadovanou normou bezpečnosti. "Chýbali samostatné príručky bezpečnostných predpisov v štátnom jazyku, ktoré môžu byť od návodu oddelené. Musia byť viditeľné a v kontraste s pozadím (väčšinou je samostatná príručka v červenej prípadne oranžovej farbe). Vo všeobecných bezpečnostných pokynoch sa musia rozlišovať zvýrazneným písmom kapitoly. Tiež u náradia, u ktorého sa použije pre regulačné zariadenie alebo spínač tlačidlo, musí byť červené u polohy vypnuté a označené číslicou 0," vysvetlila riaditeľka.

Na overenie vlastností s technickými požiadavkami, posúdenie zhody a bezpečnosti by bol podľa Debnárovej vhodný odber vzoriek niektorých druhov náradia. U niektorých sa predpokladá nízka mechanická odolnosť materiálu, z ktorého sú kryty vyrobené. Nevyhovujúce konštrukčné riešenie by bolo vhodné overiť skúškami. Kontrole tohto rizikového sortimentu treba venovať väčšiu pozornosť, lebo značná časť elektrického ručného, prenosného alebo stojanového náradia pochádza z Číny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:53