StoryEditor

Boeing bude s Dreamlinerom 787 meškať ďalšie tri mesiace

16.01.2008, 08:57
Autor:
TASRTASR

Americký výrobca lietadiel Boeing bude meškať s dodávkou svojho nového lietadla 787 Dreamliner. Podľa amerických médií Boeing má problémy s montážou a dodávka sa preto odkladá o ďalšie tri mesiace.
Momentálne Boeing eviduje 802 objednávok na nové lietadlo, ktoré mešká s uvedením na trh už 7 mesiacov. Podľa denníka Financial Times ďalšie oneskorenie bude znamenať, že tento rok sa na trhu neobjavia žiadne lietadlá Boeing 787. Konkurent európskeho Airbusu nesplní ani svoj vlastný plán dodať do konca roka 2009 109 lietadiel.
Dreamliner je prvým kompletne novým lietadlom Boeingu od roku 1995 a je najrýchlejšie predávaným lietadlom americkej firmy. Je vyrobený takmer výlučne z uhlíkových vlákien.
Boeing 787 je považovaný za najekologickejšie komerčné lietadlo aké bolo doteraz na svete vyrobené. V porovnaní s konkurenčnými lietadlami je energeticky úspornejšie, pričom vyprodukuje o 20 % menej oxidu uhličitého.
Prvou leteckou spoločnosťou, ktorá má dostať lietadlá Dreamliner je japonská spoločnosť All Nippon Airways. Pôvodný termín dodávky bol v máji. Britské aerolínie British Airways si objednali 24 lietadiel.
Informovala o tom britská spravodajská spoločnosť BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:03