StoryEditor

Ceny porastú pomalšie než vlani

01.01.2008, 23:00

Zdražovanie potravín, ktoré naštartovalo počas minulého roka, by malo pokračovať. Miernemu rastu cien by nemali zabrániť ani kroky vlády, ktoré sľubuje jej predseda Robert Fico. Ten sa však zameriava predovšetkým na prijatie eura a rok 2009. Aj napriek vyhláseniam vládnych predstaviteľov sa očakáva, že potraviny zdražejú približne o desať percent, teda o polovicu toho, čo v druhom polroku 2007.
Neprimeranému zvyšovaniu cien po prijatí spoločnej európskej meny chce vláda zabrániť osobitným zákonom. Má tiež v úmysle monitorovať 12 až 15 základných produktov, predovšetkým potravín. Robert Fico to oznámil v rozhovore pre Slovenský rozhlas. Vyhlásil, že neodôvodnené zdražovanie "bude dokonca až trestný čin..."
Takúto rétoriku obchodníci odmietajú a tvrdia, že sa podobá hľadaniu "triedneho nepriateľa". Aj keby sa vláda na prijatie takéhoto zákona odhodlala, "nemal by miesto v slovenskej legislatíve. Pritom doteraz nemá vláda jasno ani v otázke, kto pri minuloročnom zdražovaní potravín od výroby základných surovín až po ich predaj, najviac zarobil. "Kopala tak len na jednu bránu, proti jednej skupine podnikateľov - obchodníkom," upozorňuje podpredseda Predstavenstva COOP Jednoty Slovensko Martin Katriak. Vládny kabinet musí podľa neho dodržiavať pravidlá slobodného trhu a konkurencie, s ktorými Slovensko súhlasilo pri vstupe do Európskej únie.
Útok na marže obchodníkov?
Obchodníci sa zaviazali, že zdražovať nebudú, ak "ich k tomu niečo neprinúti". To znamená, ak výrobcovia a dodávatelia týchto produktov nezvýšia ceny, za ktoré ich predajne kupujú. Dôvodom na zdražovanie môže byť podľa Katriaka rast cien energií a iných vstupov.
Ani analytik trhu Ľubomír Drahovský nedáva spomínanému zákonu šancu. "Myslím si, že takéto vyhlásenia sú len pre jednoduchých občanov, ktorí si nedokážu uvedomiť medzinárodné súvislosti a príčiny rastu cien potravín." A tými boli vlani celosvetovo nízka úroda obilnín, zvýšená spotreba potravín v juhovýchodnej Ázii a výroba bioetanolu z kukurice a ďalších plodín.
Žiadny predpis by podľa Katriaka nedokázal "upraviť konanie subjektov na trhu tak, aby im stanovil podiel zisku. Preto akýkoľvek podobný pokus stroskotá." Pritom nedávno, keď vláda schválila zákon obmedzujúci ekonomickú silu obchodných reťazcov (ak ho parlament prijme, mal by platiť od mája, prípadne júla 2008 - pozn. HN), minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek povedal, že vláda nechce regulovať obchodníkom marže.
Porastú, ale budú na uzde
Analytici a obchodníci očakávajú, že zdražovanie potravín bude pokračovať aj v tomto roku, lebo ekonomika Slovenska "nie je osamotený ostrov". V jeho prvej polovici to podľa Drahovského môže byť do desať percent. Teda ceny by už nemali ísť hore tak prudko, ako v druhom polroku 2007, keď niektoré vzrástli aj o dvadsať percent. "Nárast sa bude pohybovať okolo cien v iných európskych štátoch, hoci s istým časovým odstupom," dodal Drahovský. Pri zdražovaní sa podľa Katriaka už "nič dramatické nestane." Predpokladá, že ceny budú "na uzde" a príliš nezasiahnu ani peňaženky sociálne slabších skupín obyvateľstva.
Pre vývoj cien potravín bude dôležitá aj tohtoročná úroda obilnín. Ak sa ich na Slovensku, ale aj inde vo svete nedopestuje viac ako vlani, nedá sa vylúčiť, že na jeseň 2008 bude ďalšie kolo zdražovania. Súčasný ráz počasia založeniu novej úrody na Slovensku príliš nežičí. Doplatiť naň môžu najmä ozimné odrody obilnín. Ak totiž nenapadne v januári súvislejšia a hrubšia snehová pokrývka, tak v prípade holomrazov môžu tieto plodiny vymrznúť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:35