StoryEditor

Trichet je proti uprednostňovaniu rastu pred tlakom na infláciu

15.01.2008, 07:21
Autor:
TASRTASR

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet uviedol, že riziká ohrozenia cenovej stability v eurozóne v súčasnosti neslabnú. Dodal, že panuje široká dohoda o tom, že nie je čas na zmierlivé posudzovanie tlakov na rast cien. Vyslovil sa proti uprednostňovaniu hospodárskeho rastu namiesto znižovania inflácie.
Trichet vystúpil v diskusnej relácii Verejný televízny senát a spochybnil návrhy, ktoré pred časom predniesli predstavitelia francúzskej vlády, že ECB by sa mala viac zamerať na podporu hospodárskeho rastu, a nie na tlmenie inflácie.
"Neexistuje ani jeden Európan," povedal Trichet, "ktorý by tvrdil, že práve teraz je ten správny čas na čiastočné oslabenie pozornosti voči inflácii."
V súvislosti s tým, že ECB minulý týždeň ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 4-% úrovni, šéf ECB poznamenal, že je mimoriadne dôležité vyhnúť sa špirálovému vzostupu cien a miezd.
ECB má mandát na to, aby zabezpečila cenovú stabilitu v eurozóne. To znamená, že inflácia by sa mala pohybovať okolo 2 % ročne, ale v súčasnosti je až 3,1-%. Je to jej najvyššia úroveň za posledných 6,5 roka.
Pokiaľ ide o spor okolo intervencií v prospech rastu likvidity na finančnom trhu eurozóny koncom minulého roka a obvinení, že to slúžilo špekulantom, o čom rád hovoril francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, Trichet povedal: "Vždy sme intervenovali za podmienok, ktoré boli precízne jasné. Nikdy sme nedali nikomu nijaký darček."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:51