StoryEditor

Ministerstvo obhajuje obmedzenie liečby sclerosis multiplex

20.02.2008, 15:16
Autor:
SITASITA

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) sa ohradzuje voči tvrdeniam prednostu Neurologickej kliniky FN Ľubomíra Lisého, ktorý na stredajšej tlačovej besede občianskeho združenia scleroris multiplex Nádej označiť zavedenie indikačného obmedzenia na imunomodulačnú liečbu pre pacientov so sclerosis multiplex (SM) za nezmyselné. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa MZ Silvia Horváthová, podľa hlavného odborníka MZ pre neurológiu Petra Turčányiho vekové obmedzenie pre začatie liečby SM ineterferónmi má niekoľko dôvodov. Predovšetkým existuje podľa ministerstva všeobecná zhoda, že liečba ineterferónmi je najefektívnejšia v počiatočných štádiách ochorenia pri nízkom stupni neurologického deficitu. K ďalším dôležitým faktom zaraďuje MZ fakt, že do doteraz zrealizovaných klinických štúdií sa zaraďovali prevažne mladší pacienti, ktorých vekový priemer sa pohyboval do 35 rokov. Podľa ministerstva taktiež nie sú dôkazy o účinnosti liečby vo vyšších vekových kategóriách. Za nezanedbateľná ministerstvo považuje aj ekonomickú náročnosť liečby a skutočnosť, že zavedenie vekového limitu zabezpečí dostupnosť liečby tej skupine pacientov, ktorí z nej môžu najviac profitovať
Ministerstvo však zároveň upozornilo, že ak je u pacienta diagnostikované ochorenie po dovŕšení 45. roku veku, môže požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o udelenie výnimky a o individuálne posúdenie prípadu revíznym lekárom. "Ministerstvo má konkrétne informácie o tom, že na Slovensku sú pacienti, ktorým zdravotná poisťovňa po individuálnom posúdení hradí liečbu interferónmi aj v prípade ochorenia SM diagnostikovaného po dovŕšení 45. roku veku," uzavrelo MZ.
Združenie sclerosis multiplex Nádej žiada MZ, aby zrušilo vekové obmedzenie pri indikácii imunomodulačnej liečby. Ako na stredajšej tlačovej besede uviedla predsedníčka združenia Jaroslava Valčeková, v súčasnosti platí, že pacientom po 45 rokoch veku sa už neposkytuje táto liečba, určená na obmedzenie atakov SM. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje v indikačných obmedzeniach platných od apríla tohto roku zmenu, podľa ktorej sa liečba môže poskytovať aj po tejto vekovej hranici, no iba vtedy, ak sa začala skôr. Ako však upozornila odborná asistentka II. Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Ľubica Procházková, výskyt ochorenia síce je najčastejší v tretej dekáde života, často sa však objavuje aj v štvrtom a piatom desaťročí.
Liečba SM stojí ročne 450 až 700 tis. Sk na každého pacienta. Podľa predstaviteľov združenia Nádej však skryté náklady v prípade neliečenia sú omnoho vyššie. Neliečený pacient postupne stráca mobilitu a nie je schopný pracovať. Obmedzenie vekom považuje združenie Nádej za diskriminujúce a v rozpore s právami pacientov krajín EÚ na rovnaký prístup k liekom a liečbe. Podľa Valčekovej sa však zatiaľ nechcú obrátiť na medzinárodný súd pre ľudské práva. Celý proces je totiž príliš dlhý a situácia je naliehavá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:36