StoryEditor

Francúzsko by malo výraznejšie znižovať rozpočtový deficit

09.02.2008, 07:54
Autor:
SITASITA
Ministri financií krajín eurozóny v pondelok znovu budú naliehať na Francúzsko, aby sa viac snažilo znížiť svoj rozpočtový deficit.

Dlhodobé fiškálne plány krajiny totiž počítajú iba s miernym znížením schodku verejných financií v tomto roku. Ministri a prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet plánujú o uvedenom probléme rokovať s Európskou komisiou (EK). Tá môže Francúzsku uložiť, aby svoj fiškálny plán zmenila v súlade s pravidlami EÚ.

Podľa Paktu stability a rastu by mal každý štát používajúci spoločnú menu postupne znižovať svoj deficit rozpočtu verejných financií minimálne o 0,5 percentuálneho bodu za rok, pričom najneskôr v roku 2010 by mali všetci členovia eurozóny vykázať vyrovnaný rozpočet. Výnimku môže urobiť iba krajina, ktorej hospodársky rast výrazne spomalí.

Po nástupe prezidenta Sarkozyho francúzska vláda zmenila termín dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu a posunula ho na rok 2012. V roku 2008 krajina plánuje znížiť svoj deficit verejných financií z minuloročnej úrovne 2,5 % iba o jednu desatinu percentuálneho bodu a to napriek tomu, že francúzska ekonomika by mala v toku 2008 rásť tempom 2 % až 2,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:26