StoryEditor

Smer-SD podľa KSS prevzal ich program

18.10.2007, 13:25
Autor:
SITASITA

Strana Smer-SD prevzala program Komunistickej strany Slovenska (KSS). Na štvrtkovej tlačovej besede to vyhlásil predseda KSS Jozef Hrdlička. "Na rozdiel od strany Roberta Fica, sme nemali dostatok finančných prostriedkov a možností na jeho presadenie," dodal. KSS podľa Hrdličku inšpiroval Smer-SD predovšetkým v oblasti zdravotníctva, sociálnych vecí, ale aj v mnohých ďalších rezortoch. "Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva je pre nás samozrejme prijateľnejšie ako predchádzajúce, avšak to, čo občanom sľubovalo pred voľbami, sa zmenilo o 180 stupňov," uzavrel Hrdlička.
KSS v mnohých otázkach so súčasnou vládnou koalíciou nesúhlasí. Hrdlička upozornil na rezort zdravotníctva, kde KSS rezolútne odmieta zatváranie niektorých zdravotníckych zariadení, či znižovanie počtu lôžok v nemocniciach. "Našou prioritou je dostupnosť zdravotnej starostlivosti," vyhlásil. KSS poukázala aj na neplnenie predvolebných sľubov strany Smer-SD v zdravotníctve. "Obávame sa, či má Smer-SD naozaj úprimnú snahu o zlepšenie podmienok v rezorte, súčasné zmeny totiž nevnímame ako snahu hľadať riešenia problémov, ale ako prejavy populizmu," povedal Hrdlička. Ako prípad uviedol predvolebný sľub strany Smer-SD zvýšiť odvody za poistencov štátu zo 4 na 5 % priemernej mesačnej mzdy. Realitou je však iba 4,5 % plánované na budúci rok, ktoré strana považuje za nedostatočné. Hrdlička poukázal aj na postupné zmeny názoru vlády a ministerstva zdravotníctva na vytvorenie jednej štátnej zdravotnej poisťovne, či návrhu na zníženie správneho fondu zdravotných poisťovní.
Komunisti sa mali pôvodne vo štvrtok vyjadriť aj k nebankovým subjektom, pre chorobu predstaviteľov združení poškodených občanov však túto tému presunuli na neskôr. Šéf strany Hrdlička okomentoval aj aktuálnu politickú situáciu okolo zákona o zásluhách Andreja Hlinku. Vyhlásil, že zákon traumatizuje a rozdeľuje spoločnosť. Zároveň je podľa Hrdličku aktom vydierania zo strany Slovenskej národnej strany, ktorá tak deklaruje svoju obmedzenosť, nacionalizmus a extrémizmus.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:31