StoryEditor

Barát začal odpočítavanie do prijatia eura

02.01.2008, 14:45
Splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát, dnes odstrihol prvú časť z metra, symbolizujúceho 365 dní, ktoré nás delia do prijatia európskej meny.

"Som presvedčený, že o 365 dní bude u nás slávnostná atmosféra podobne, ako v úvode tohto roka na Cypre a Malte a ako bola pred rokom v Slovinsku," hovorí Barát. Splnomocnenec vyzdvihol dôležitosť informačnej kampane, ktorá sa rozbehne od júna tohto roka po stanovení konverzného kurzu. V horizonte 100 dní pred plánovaným prijatím spoločnej európskej meny sa pripravuje aj "Deň eura." Okrem toho by mala každá domácnoť dostať informačnú brožúru o eure, ako aj eurokalkulačku.

V priebehu tohto roka čaká Slovensko v súvislosti s eurom niekoľko dôležitých termínov. Do polovice roka by sa malo rozhodnúť, či Slovensko spĺňa maastrichtské kritériá potrebné pre prijatie eura. V prípade pozitívneho stanoviska Rada EÚ stanoví konverzný kurz, podľa ktorého sa budú prepočítavať koruny na eurá. Pre ľahšiu orientáciu občanov v novej mene pomôže duálne zobrazovanie cien, ktoré sa začne do 30 dní od stanovenia konverzného kurzu a potrvá ďalší rok po zavedení eura. "Veľký deň," odkedy začne na Slovensku platiť európska mena nastane prvého januára 2009. Dôležitých bude aj nasledujúcich 16 dní, počas ktorých bude možné platiť eurom, aj korunami.

O bezproblémové prijatie eura sa snaží aj vláda na čele s Robertom Ficom, čo sa prejavilo pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na tento rok. Maastrichtské kritérium nám dovolilo deficit verejných financií do troch percent, pričom rozpočet bol schválený s deficitom vo výške 2,3 percenta.

Dôležité termíny o eure:
- máj - jún 2008: hodnotiaca procedúra v európskych inštitúciách
- jún 2008: stanovenie konverzného kurzu
- 1.1.2009: Slovensko pravdepodobne zavedie euro
- do 16. januára 2009 pretrvá duálny obeh, čiže možnosť platiť eurom aj korunami, ale vydávať sa bude len v európskej mene

zdroj: Národná banka Slovenska

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:12