StoryEditor

Firmy si musia pripraviť viac na energie

06.01.2008, 23:00
Nový rok znamená pre podnikateľov nepríjemnú správu - vláda na rozdiel od segmentu domácností svoj ochranný dáždnik nad firemnými odberateľmi energií neroztvorila, a tak si za plyn či elektrinu priplatia v niektorých špecifických prípadoch viac ako desať percent.

Ceny pre podnikateľov totiž nie sú chránené a stúpajú podľa trhového vývoja v regióne. Presné zvýšenie závisí od objemu spotreby a dodávateľa.

Podnikatelia si priplatia
Ceny energií pre domácnosti prakticky vzrastú len minimálne. To je však koniec dobrých správ na tento rok - elektrina aj plyn pre podnikateľov pôjdu nahor oveľa výraznejšie ako energie pre obyvateľov. Opakuje sa tak história z minulého roka.
Dôvodom je vývoj v regióne. V celej Európe sa totiž zvyšuje cena vyrobenej elektriny kvôli odstavovaniu starých elektrární, ktoré sa zatiaľ nestihli nahradiť novými. Na Slovensku sa prejavuje hlavne Európskou úniu vyžiadané odstavenie prvého z dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, čo z krajiny ako prebytkového producenta urobilo výrobcu s vyrovnanou až nedostatkovou bilanciou.

"Medziročný nárast cien v jednotlivých sadzbách je diferencovaný podľa charakteru odberu. Pre odberateľov v niektorých sadzbách bude nárast cien nižší ako priemer šesť percent a pre niektorých vyšší," hovorí Radoslava Gbelská zo Stredoslovenskej energetiky.
Podnikatelia majú na papieri už niekoľko rokov možnosť zmierniť dosahy cien zmenou dodávateľa energií. Toto riešenie však reálne prichádza do úvahy len pre firmy s veľkou spotrebou. "V segmente malých a stredných podnikateľov došlo k minimálnym presunom zákazníkov," dodáva Gbelská.

Požiadavky Rusov
Plyn by mal pre podnikateľov zdražieť minimálne o štyri percentá a elektrická energia podľa jednotlivých taríf v priemere o šesť až desať percent. Keďže najmä pri elektrine existuje veľké množstvo sadzieb, ktoré nezdražejú rovnako, môžu sa podnikatelia v niektorých prípadoch pripraviť aj na ešte väčšie zdraženie. Dôvodom je obchodná politika ruského Gazpromu ako jediného dodávateľa zemného plynu do našich končín. Ten už vlani avizoval, že chce celému regiónu zvýšiť ceny o desatinu. Predstavitelia Slovenského plynárenského priemyslu už niekoľko mesiacov rokujú s ruským dodávateľom, súčasťou rokovaní je aj otázka nového dlhodobého kontraktu na dodávku zemného plynu. Ten súčasný totiž vyprší koncom tohto roka.

Zvýšenie cien energií pre podnikateľov bude znamenať zníženie ich marží, môžu ho však pocítiť aj samotní spotrebitelia v cenách tovarov a služieb. Týka sa to hlavne odvetví, kde poplatky za energiu tvoria významný podiel na celkových nákladoch. "Myslím si, že konkurencia, najmä na trhu potravín, a diskusie o hľadaní rezerv v obchodných reťazcoch, udržia ceny aj v tomto roku na súčasných úrovniach. Časom sa to však môže prejaviť v hodnote produktov," hovorí Ľubomír Drahovský z prieskumnej agentúry Terno.

Živnostníci bez zmien

Zmeny v novom roku živnostníkov nečakajú. Novely zákonov, ktoré nadobudli platnosť začiatkom roka 2008, sa ich totiž takmer vôbec nedotýkajú. „V tomto roku sa nijako výnimočne situácia živnostníkov nemení,“ informuje prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár. Jedinou novinkou pre drobných podnikateľov, ktorá ich môže postihnúť, je zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na platenie dôchodkových odvodov z trojnásobku priemernej mzdy na štvornásobok. Aj to je však veľmi nepravdepodobné, keďže väčšina podnikateľov si platí odvody z minimálnej mzdy. „Len máloktorí myslia na zadné dvierka do budúcnosti,“ hovorí Masár. Prekážka, ktorú sa budú živnostníci snažiť odstrániť, je stále sa zvyšujúce odvody. Tie narastajú spolu s minimálnou mzdou, ktorá je v súčasnosti 8 100 korún. „Neustále zvyšovanie odvodov, v tom vidím problém,“ povedal Masár. Tomu chcú malí podnikatelia zabrániť. Riešením by mala byť nová metodika vypočítavania odvodov, ktorá nebude závislá od výšky minimálnej mzdy.
Filip Obradovič

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:29