StoryEditor

Cieľ vstúpiť do eurozóny je podľa Fica realistický

03.12.2007, 16:08
Autor:
TASRTASR
Cieľ Slovenska vstúpiť do eurozóny v roku 2009 je realistický a slovenská vláda urobí všetko pre to, aby sa tak stalo. Uviedol to dnes v Bruseli slovenský premiér Robert Fico po stretnutí s komisárom pre finančné a menové otázky Joaquínom Almuniom.

Šéf slovenského kabinetu predstavil komisárovi aktuálny konvergenčný program Slovenska a oboznámil ho s úrovňou príprav krajiny na vstup do eurozóny. S Almuniom Fico debatoval o najväčších rizikách pre zavedenie eura na Slovensku, predovšetkým v súvislosti s infláciou.
"Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou bez väčších ťažkostí zvládne napĺňanie maastrichtských kritérií, otázne je, aký bude ďalší vývoj, pretože dnes sú tu niektoré krajiny ako Slovinsko, ktoré ukazujú, že inflácie môže mať negatívny nárast po zavedení eura," objasnil Fico.
Premiér preto Almuniovi predstavil sériu antiinflačných opatrení, ktoré majú takémuto vývoju zabrániť.
"Pokiaľ ide o infláciu, naše predpoklady hovoria, že aj po vstupe do eurozóny budeme mať infláciu nižšiu, ako je požadované kritérium, ale napriek tomu chceme napríklad prispieť podpisom dohody so sociálnymi partnermi, kde sa chceme zaviazať k takému rastu miezd, ktorý bude kopírovať produktivitu práce. Chceme sa zaviazať k určitým opatreniam na trhu práce a sú tu aj ďalšie opatrenia, ktoré môžeme využiť, aby inflácia bola pod primeranou kontrolou," zdôraznil Fico.
V súvislosti s výzvami Bruselu, ktorý požaduje väčšiu konsolidáciu deficitu, premiér tvrdí, že kroky slovenskej vlády v tejto oblasti sú postačujúce.
"My sme skončili v roku 2006 s deficitom na úrovni 3,7 % HDP a s vysokou pravdepodobnosťou skončíme v roku 2007 s deficitom na úrovni 2,5 % HDP. Ak niekto nepovažuje za dostatočné znížiť deficit v priebehu jedného roka z 3,7 % na 2,5 %, potom neviem, čo sa od nás očakáva," vyhlásil Fico.
Dodal pritom, že v roku 2010 sa má deficit pohybovať na úrovni 0,8 % HDP, čo predpokladá každoročné znižovanie o 0,6 %. V roku 2008 sa očakáva deficit 2,3 % vrátane 1,2 %, ktoré predstavuje dôchodková reforma, a teda reálny deficit bude 1,1 %.
"Považujem tento plán na znižovanie deficitu za mimoriadne ambiciózny a takto ho musia vidieť aj ľudia, ktorí nechcú odpájať euro od ľudí. Úradník niekde v Bruseli - teraz nehovorím o komisárovi - si musí uvedomiť, že Slovensko nie je krajina, ktorá má vybudovanú infraštruktúru, ktorá má v poriadku školstvo a všetky veci, ktoré sa týkajú štandardného života, my potrebujeme investovať. Treba si uvedomiť, že zavádzanie eura musí rešpektovať ľudí, inak by sme išli proti podstate našej politiky," zdôraznil premiér, ktorý bude podľa svojich slov vždy brať ohľad aj na to, ako ľudia zvládnu tento proces.
Predseda vlády zároveň odmietol politické kritériá pri posudzovaní pripravenosti krajiny na vstup do eurozóny s tvrdením, že krajina buď plní maastrichtské kritériá a garantuje ich udržateľnosť, alebo nie. Prísľub, že Slovensko môže očakávať spravodlivé zaobchádzanie, dostal navyše aj od viacerých popredných európskych politických lídrov.
"Slovensko má jedinečnú historickú šancu a teraz robíme všetko pre to, aby sem túto šancu využili. Ak v roku 2009 nebude euro zavedené, môže trvať niekoľko dlhých rokov, kým opäť dôjde k takej šanci. Vidíme výhody aj nevýhody. Uvedomujem si aj riziká, ktoré sú s eurom spojené, ale na druhej strane verím, že tých výhod spojených s eurom je podstatne viac ako nevýhod," uzavrel premiér.
Almuniu takisto uistil, že najnovšia vládna kríza na Slovensku sa týkala pomerov vo vnútri koalície a nemala vplyv na ambície SR zaviesť euro v roku 2009. Fico rovnako vyjadril presvedčenie, že v utorok parlament schváli rozpočet a tým aj vyjadrí dôveru vláde.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:38