StoryEditor

J. Meinl V. prestal viesť Meinl Bank a stal sa šéfom jej dozornej rady

01.01.2008, 15:52
Autor:
TASRTASR

Julius Meinl V. sa na Silvestra vzdal po 25 rokoch funkcie predsedu Správnej rady Meinl Bank a od dnešného dňa je predsedom jej dozornej rady. Predchádzajúca Meinlova funkcia zostane neobsadená.

Piaty generačný pokračovateľ meinlovského impéria zmenil dedičstvo oveľa viac ako takmer všetci jeho predchodcovia. Zo skupiny, ktorá sa orientovala takmer výlučne na obchod s potravinami, urobil za štvrťstoročie z rodinného podniku poskytovateľa finančných služieb. Hodnota majetku rodinného klanu odhadovaná na 1,9 miliardy EUR, v prepočte vyše 63,8 miliardy SKK, a Meinlove dobré kontakty s vysokými finančnými a politickými kruhmi stále priťahovali zvedavosť masmédií.

Julius Meinl sa narodil 9. júla 1959 v Londýne a už v roku 1983 ani nie 24-ročný sa ujal vedenia rodinnej banky. S anglickým pasom vybavený potomok najznámejšej rodiny v Habsburskej monarchii sa cítil vo finančníctve lepšie než v maloobchode. Krátko po jeho príchode sa banka zmenila na akciovú spoločnosť. Orientoval ju na starostlivo vybraných zákazníkov a urobil z nej špeciálne vyprofilovaný investičný ústav. Od polovice 90. rokov minulého storočia predal na viacero etáp obchodnú sieť rodiny v Rakúsku, Maďarsku a Česku. Jej predajne kúpili veľké obchodné siete Rewe (Billa/Merkur), v roku 2000 predal aj ich zvyšok sieti Spar. Meinl si ponechal len filiálku v centre Viedne, časť Graben.

V roku 1997 založil spoločnosť pre obchod s nehnuteľnosťami Meinl European Land (MEL) a do nej začlenil zvyšok východoeurópskych obchodných nehnuteľností. Z MEL-u sa krok za krokom stal developerský podnik orientovaný na obchod s nehnuteľnosťami vo východnej Európe, ktorý vstúpil v roku 2002 na burzu.

Banka a Meinl previedli podľa vlastných údajov prakticky všetky podiely (akcie) na MEL. Banka však zostala majiteľkou manažérskej spoločnosti MEL a tak ako v minulosti získava podstatnú časť svojich príjmov za služby, ktoré poskytuje Meinl European Land.

Po výdatnom skupovaní certifikátov/akcií, ktorým sa v lete dosiahol rast kurzu MEL, sa banka dostala do centra pozornosti verejnosti a dozorných úradov a jej spojenie s MEL-om. Avšak rozruch okolo MEL-u medzitým tak silno poškodili meno podniku, že šéf dozornej rady banky Walter Jakobljevich v jednom interview hovoril o tom, že meno Meinl bolo "sprofanované". Súčasne však dodal, že šéf banky je "geniálny".

Hoci Meinl a jeho rodina sa objavuje v "spoločnosti" len zriedka, bankár sa stal nedobrovoľne vďačným objektom médií, ktoré ho ohadzujú špinou. Je ním aj v súvislosti s priateľstvom s bývalým rakúskym spolkovým ministrom financií Karlom-Heinzom Grasserom. Ten je teraz šéfom manažérskej spoločnosti Meinl International Power (MIP). A aj v dôsledku stretnutia, ktoré sa uskutočnilo ešte v auguste 1995 s Wolfgangom Flöttlom. Ten sa v ostatných dvoch rokoch stal dôležitou postavou škandálu okolo investícií a strát odborárskej banky BAWAG.

V auguste 2005 sa Julius Meinl stretol na jachte spolu s Grasserom, s jeho neskoršou manželkou Fionou Swarovskou a ako hosť tam bol aj Flöttl. Swarovská uviedla, že Wolfgang Flöttl, syn bývalého generálneho riaditeľa BAWAG-u Waltera Flöttla, bol veľmi dobrým Meinlovým priateľom.

Čo bude po Meinlovej rezignácii s Meinl Bank, o tom sa teraz len silno špekuluje. Hoci sa v nich kládol dôraz na možný predaj ústavu, či jeho novú orientáciu v pondelok Julius Meinl hovoril o kontinuite. V tlačovom vyhlásení zaznel signál o "kontinuite". Aj ako člen dozornej rady sa bude podieľať na operatívnej obchodnej činnosti. A línia na tento rok znie: Posilniť hlavné kompetencie.

V správe o zmene Meinlovej funkcie sa tiež uvádza, že Jakobljevich prestal byť predsedom dozornej rady a oddnes je len jej riadnym členom.

Informovala o tom agentúra APA.
(1 EUR = 33,603 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:16