StoryEditor

Diaľnice: Návrat k Februáru 1948?

23.08.2007, 00:00

Vyvlastňovanie pozemkov vo verejnom záujme, na stavbu diaľnic a ďalších strategických objektov, sa zatiaľ odkladá. Vláda včera totiž prerušila rokovanie o tomto kontroverznom zákone. Jeho prijatie však neodsunula pre pripomienky mimovládnych organizácií, ktoré ho považujú za protiústavný. Dôvodom je, že rezort výstavby, ktorý túto normu pripravil, "čaká na návrh ministerstva dopravy. Ten by mal upraviť špeciálny režim týkajúci sa dostavby diaľnic. Tým sa vylúči, aby tieto dve legislatívne normy išli proti sebe", povedal pre HN hovorca ministerstva výstavby Miroslav Bátovský. Kedy vláda zákon prerokuje, nevie. Malo by to však byť "vo veľmi krátkom čase".
Vyvlastnenie alebo znárodnenie
Mimovládne organizácie považujú túto normu za návrat k Februáru 1948, keď sa znárodňovalo. Zákonu vyčítajú, že majiteľom pozemkov, ktorých štát vyvlastní, neposkytuje účinnú právnu ochranu, čo požadujú od Slovenska aj viaceré medzinárodné zmluvy. Ak totiž vlastník pôdy podá proti rozhodnutiu o vyvlastnení žalobu na súd, podľa zákona "rozhodnutie o vyvlastnení nemožno odložiť". Preto sa môže stať, že súd o oprávnenosti žaloby rozhodne až v čase, keď na vyvlastnených pozemkoch bude diaľnica. O pôdu tak môžu prísť aj farmári a lesníci. Pri odňatí pozemkov nie je potrebný súhlas ich majiteľov. Pritom z našej ústavy vyplýva, že občania majú právo efektívne sa domôcť spravodlivosti.
Vláda porušuje vlastné pravidlá
Pri príprave zákona vláda nedodržala svoje vlastné legislatívne pravidlá. Predkladateľ totiž nedal text zákona na internet k pripomienkovaniu. Podľa Bátovského takýto postup vyplynul z uznesenia vlády, ktorá vlani rozhodla, že pripomienky k zákonu posúdi medzirezortná komisia. "Vláda tým vylúčila z pripomienkového konania verejnosť, hoci jej legislatívne pravidlá to stanovujú," upozorňuje Richard Drutarovský z Iniciatívy za spravodlivé vyvlastňovanie. Uznesenie vlády má však podľa Bátovského rovnakú právnu silu ako jej legislatívne pravidlá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:29