StoryEditor

Kaliňák na čas schladil mimovládky

08.01.2008, 19:03
Kaliňák návrh zákona nestiahne, ale pozdrží, kým nedôjde k dohode o jeho obsahu s mimovládnymi organizáciami.
Ministerstvo vnútra a mimovládne organizácie sa pri spornej novele zákona o spolkoch dohodli na kompromise. Návrh podľa hovorcu ministerstva vnútra Erika Tomáša „zostáva v legislatívnim procese, ale na úrad vlády sa nedostane až dovtedy, kým nedôjde k dohode na jej obsahu s mimovládnymi organizáciami.“

Teraz bude nasledovať séria odborných stretnutí, kde sa vyriešia sporné body. Na najbližšie zasadnutie Rady vlády pre mimovládne organizácie ministerstvo predloží materiál so všetkými pripomienkami, ktoré predložili mimovládky. Ministerstvo je podľa Tomáša otvorené rokovaniu a ako hovorí, „sme pripravení aj z niektorých bodov ustúpiť.“ Marcel Zajac, člen spomínanej Rady vlády a zároveň predseda Centra pre filantropiu ešte pred rokovaním kritizoval návrh a trval na jeho bezpodmienečnom stiahnutí. Hovoril o informačnej kampani, ktorú chcú rozbehnúť v regiónoch. Ako povedal, „tento zákon sa netýka len existujúcich mimovládnych organizácií, ale týka sa päť miliónov občanov Slovenskej republiky.“ Po skončení rokovania však už javil ochotu dohodnúť sa, ale dodal, že „naďalej budeme trvať na všetkých bodoch v hromadnej pripomienke.“ Mimovládky prejavili ochotu ustúpiť napríklad v otázke registra občianskych združení. „Je to technická záležitosť a vidíme veľký priestor na to, aby aj súčasný zákon zaviedol registre,“ hovorí Zajac.

Mimovládky sa pritom už týždeň búria proti zákonu, ktorý im prikazuje povinne vyberať členské príspevky, viesť audit aj zhotovovať výročné správy. Taktiež podmieňuje existenciu spolkov tým, aby konali v záujme svojich členov. Pod hromadnú pripomienku, ktorú predložilo 370 organizácií sa podpísalo vyše 4200 ľudí. Zákon kritizuje aj Eva Fiedlerová, predsedníčka Únie materských centier. Ako hovorí, „audit stojí okolo 20 tisíc korún. Spolky niekedy fungujú len na malých sumách a takáto čiastka by bola pre nich veľká.“ Presedníčka nesúhlasí ani s povinnosťou vyberať členské, keďže veľa spolkov je charitatívnych. „Je to o ľuďoch. Nechcime, aby stratili príležitosť,“ hovorí.

Ministerstvo pri predkladaní zákona argumentovalo tým, že veľa spolkov existuje len na papieri a chcú zákonom zaviesť vyššiu transparentnosť. Fiedlerová sa však bráni, že spolky niekedy nefungujú, ale následne sa obnovia. „Aj niektoré materské centrá niekedy nefungujú. Ale potom príde skupina iniciatívnych mamičiek a preberú agendu,“ vysvetľuje. Privítala však činnosť organizácií, ktoré podľa nej dokázali, že sú schopné vyvíjať spoločnú iniciatívu. „Cítim mobilizáciu tretieho sektora,“ dodáva Fiedlerová.


Viac o téme nájdete v stredajších
Hospodárskych novinách.

Prečítajte si aj:
Mimovládky bojujú s Kaliňákom o spolky

Okolo 370 mimovládnych organizácií dnes odovzdalo ministerstvu vnútra hromadnú pripomienku k návrhu zákona o spolkoch, ktorú podporilo vyše 4200 občanov. Návrh zákona, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť prvého januára roku 2009 predkladá minister vnútra Robert Kaliňák (Smer - SD). Organizácie apelujú, že návrh zákona je v rozpore s Ústavou SR, ako aj s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Zákonu vyčítajú medzi iným to, že núti spolky vyberať od svojich členov členské príspevky, ako aj vylučuje zo spolkoch poľovnícke združenia.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:50