StoryEditor

Dôchodky míňať nebudeme

24.07.2007, 00:00

Peniaze, ktoré majú sporitelia v druhom pilieri, im pred odchodom do dôchodku dostupné nebudú. Svoj komerčný dôchodok síce zrušiť môžu, nasporené peniaze však musia preniesť do prvého piliera. Podľa pôvodného návrhu zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny však sporitelia mohli s týmito peniazmi naložiť tak, ako by uznali za vhodné. To by mohlo viesť k praktickej likvidácii druhého piliera a tým aj firiem, ktoré ho spravujú. Podľa prieskumov by možnosť výstupu mohlo využiť až 70 percent sporiteľov.
Koho štát ukráti
Na zákon doplatia najviac matky detí do šesť rokov a invalidní dôchodcovia. Štát im totiž prestane platiť odvody do druhého piliera. "Druhý pilier je tu na to, aby si mladí ľudia mohli viac nasporiť na dôchodok. Matky detí do šesť rokov sú väčšinou mladé ženy a štát ich o túto možnosť pripraví," povedala poslankyňa za SMK Klára Sarkozy.
O peniaze prídu aj tí, ktorí zarábajú viac. Zrušením maximálneho vymeriavacieho základu sa odvody zvýšia pre zhruba 20-tisíc sporiteľov. Suma očakávaného prínosu pre Sociálnu poisťovňu však môže byť omnoho nižšia, ako rezort práce predpokladá. Práve ľudia z kategórie lepšie zarábajúcich si totiž sumu odvodov budú vedieť umelo znížiť.
"Môžu si napríklad založiť vlastnú spoločnosť alebo využívať formy odmeňovania, ktoré nie je zaťažované odvodmi, napríklad týždeň dovolenky navyše, získanie podielu v spoločnosti, a tým aj získanie podielu na zisku, za ktorý sa odvody neplatia," myslí si Radovan Ďurana z inštitútu Iness.
Odporcovia navrhovaných zmien tiež nesúhlasia s tým, aby sa predĺžila doba potrebná na vznik nároku na dôchodok z druhého piliera. Tá sa má predĺžiť z desať na pätnásť rokov. Môže to totiž viesť k tomu, že niektorí sporitelia nedostanú dôchodok, ktorý im bol sľúbený v čase, keď do piliera vstupovali.
Rozpory ostali
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností považuje ústupok zo strany ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny za "víťazstvo zdravého rozumu". Novelu ako celok však naďalej považuje za nesystémovú a na svojich ostatných pripomienkach trvá.
"Povedzme to tak, že z novely bol odstránený najväčší extrém, ktorého praktická aplikácia by mohla viesť k likvidácii druhého piliera. To síce znamená, že v tomto prípade zvíťazil zdravý rozum, ale vôbec to neznamená, že novela zákona je teraz bezproblémová. Naopak, naďalej obsahuje viacero návrhov, ktorých praktická aplikácia by poškodila druhý pilier, jeho sporiteľov a aj celý systém dôchodkového zabezpečenia. Preto budeme naďalej trvať na tom, aby boli naše pripomienky akceptované," povedal predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha.
S aktuálnym znením zákona nie je spokojná ani opozícia. Zmeny však víta. "Bolo by nešťastné, keby bol návrh prijatý bez pripomienok. Chceli vedieť, čo si môžu dovoliť. Táto vláda robí všetko pre to, aby znefunkčnila druhý pilier," povedala Klára Sarkozy.

Zmeny, ktoré prinesie zákon
-- sporitelia môžu vystúpiť z II. piliera
-- peniaze z II. piliera je možné vložiť len do Sociálnej poisťovne
-- zvýšenie odvodov pre bohatých
-- štát nebude platiť II. pilier matkám a invalidom
-- čas potrebný na vznik nároku na dôchodok z II. piliera sa predĺži o päť rokov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:32