StoryEditor

V emisiách sme nepokročili

14.12.2005, 23:00
Pred niekoľkými týždňami požiadala Európska komisia vaše ministerstvo o dodatočné zníženie národnej emisnej kvóty o pol milióna ton oxidu uhličitého ročne. Nesúhlasili ste. Ako pokračuje riešenie tohto sporu?

Pred niekoľkými týždňami požiadala Európska komisia vaše ministerstvo o dodatočné zníženie národnej emisnej kvóty o pol milióna ton oxidu uhličitého ročne. Nesúhlasili ste. Ako pokračuje riešenie tohto sporu?
-- Nedávno som sa rozprával s príslušnými pracovníkmi Európskej komisie a zdalo sa, že sa môžeme dohodnúť. Potom som sa z Bruselu dozvedel, že všetko je po starom a komisia stále trvá na dodatočnom znížení už schválenej ročnej kvóty 30,5 milióna ton na 30 miliónov. Som v nezávideniahodnej situácii, lebo mojou snahou by malo byť emisie čo najviac znižovať. Naše podniky však nemôžeme ohroziť tým, že im ešte viac znížime emisné limity.

Nemali ste byť pri rokovaniach s komisiou opatrnejší?
-- Možno sme boli príliš usilovní, lebo náš plán emisných kvót sme urobili vo veľkom predstihu. Pritom zdroje emisií pribúdajú a ubúdajú, čoho sa teraz Európska komisia chytila a tlačí nás do dodatočného zníženia limitov. Darmo vysvetľujeme, že nám národnú kvótu už niekoľkokrát znížila, nechce to akceptovať.

Dali ste urobiť právnu analýzu, či by Slovensko uspelo v prípadnom súdnom spore s Európskou komisiou. Čo hovorí?
-- Máme dva rozbory právnej situácie. Podľa toho, ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti, nemáme príliš veľkú šancu súd vyhrať. Podľa druhého, pripraveného Republikovou úniou zamestnávateľov, konkrétne právnikmi košickej spoločnosti U. S. Steel (najväčší producent emisií na Slovensku), máme šancu uspieť.

Čo je lepšie, predbežne súhlasiť so znížením kvóty a nechať pripojiť národný register emisných kvót na európsky a potom sa súdiť, alebo nesúhlasiť so znížením a riskovať dôsledky nepripojenia registra? V takom prípade by sa nezačalo s emisiami obchodovať.
-- Keby bolo na mne, priklonil by som sa k tomu, aby nás Európska komisia pripojila na register a potom by sme sa s ňou pobili. Právne analýzy však navrhujú iný postup. Zhodujú sa v tom, že naša pozícia bude v spore lepšia, ak nebudeme súhlasiť so znížením emisnej kvóty, hoci by nás nepripojila na európsky register.

Prečo by bolo výhodnejšie nesúhlasiť s požiadavkou komisie?
-- Ak nebudeme súhlasiť, tak so situáciou si bude musieť komisia sama poradiť. Keby sme s ňou súhlasili, tak až následne by sme ju museli tlačiť do zmeny postoja. To by bolo pre nás nevýhodné.

Nie je hanbou Európskej komisie, že nedokázala včas vyriešiť túto agendu? Dá sa očakávať, že ustúpi?
-- Práve toto je šanca, ktorá nám môže v spore s komisiou pomôcť. Avšak v Bruseli je taká veľká byrokracia, že niektorým pracovníkom komisie je to jedno.

Ako teda ďalej?
-- Emisné kvóty sme podnikom už právoplatne pridelili. Zrušenie tohto rozhodnutia a ubratie firmám by bolo protiprávne. Darmo to Európskej komisii vysvetľujeme. Teraz sme v patovej situácii a čakajú nás ďalšie rokovania.

Register bez pripomienok
Spoločnosť U. S. Steel Košice poskytla rezortu životného prostredia maximálnu podporu v spore s Európskou komisiou o výšku emisných kvót, uviedol pre HN hovorca spoločnosti Ján Bača. "Ministrovi Lászlóovi Miklósovi sme odporučili, aby rezort nesúhlasil s ďalšou redukciou národného alokačného plánu oxidu uhličitého. Mal by požiadať Európsku komisiu o aktivovanie národného registra emisných kvót bez akýchkoľvek dodatočných podmienok," zdôrazňuje Bača. V železiarňach sú presvedčení, že Slovensko je v práve a odporúčajú domáhať sa spustenia registra súdnou cestou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:34