StoryEditor

Objavovanie Bavorska

29.11.2005, 23:00

Mníchov bol v roku 1990 popri Benátkach najžiadanejším mestom na prvé jednodňové autobusové výlety na Západ. Večer sa vyrážalo na celonočnú jazdu, cez deň nasledoval beh k pamiatkam i po obchodoch a cez ďalšiu noc domov.

Keď s jedlom rástla chuť na návštevu vzdialenejších krajín a dlhšie pobyty, Nemecko zostalo mimo záujmu Slovákov. Možno s výnimkou krátkych autobusových ciest na vianočné trhy do nádherne vyzdobeného decembrového Mníchova či najnovšie na púte veriacich do romantického starého mestečka Marktl am Inn, kde sa narodil Josef Ratzinger, súčasný pápež Benedikt XVI.

Nie je až také drahé
Hovorí sa, že zo Slovenska do Nemecka prichádza relatívne málo hostí preto, že bohaté Nemecko je pre našinca príliš drahá krajina. Z pražského zastúpenia oficiálnej Nemeckej centrály pre cestovný ruch počuť, že to však už dávno nie je pravda. Napríklad v Bavorsku v početných kvalitne vybavených gasthofoch, príjemných vidieckych ubytovacích zariadeniach typu penziónu, v jedno- či dvojposteľových izbách s vlastným sociálnym zariadením a televízorom, možno prespať už za 20 -- 22 eur a čisté turistické ubytovne s izbami do šesť postelí sú aj za 12 eur.
Po šiestich hodinách jazdy na predĺžený víkend sa dá pohodlne stihnúť starobylá bavorská metropola Mníchov, za ďalšie dve hodiny po autostráde ďalšie historické veľkomesto Norimberg s centrom vyhradeným iba pre peších, v ktorom sa vyplatí jednoducho bez sprievodcu vydať sa na povestnú historickú míľu, putovanie s 35 zastávkami pri najvýznamnejších gotických stavbách a ďalších pamiatkach. Obe mestá sa tento rok stanú častejším cieľom slovenských turistov -- futbalových fanúšikov, pretože obe mestá budú dejiskom svetového šampionátu, žiaľ, bez účasti našich reprezentantov.

Do alpskej prírody
Na rozdiel od rakúskych Álp, sú pre našinca takmer neznáme nemecké Alpy, hoci sú zo známeho Salzburska iba cez kopec. Majú kvalitné zjazdovky i prekrásne upravované bežkárske terény, v lete zasa rozsiahle priestory na vandrovku po náučných chodníkoch a cyklotúry a milovníci adrenalínu sem prichádzajú za horolezectvom.
Domáca staršia generácia zostáva v Bavorsku aj kvôli minerálnym prameňom a pätici starých známych kúpeľných miest, v ktorých zastal čas v prechádzkovom tempe nemeckej šľachty a úspešných podnikateľov medzi pitnými pavilónmi na kolonádach a pod korunami starých stromov, kam neprenikol stres. Nová doba sem môže preniknúť iba v podobe racionálnej výživy, programu VitalSpring, obnovy životnej vitality popri tradičných procedúrach aj v modernom wellnesse.
K tradičným destináciám patrí malebný starý Ulm s najvyššou chrámovou vežou na svete (161,3 metra, ktoré sa dajú zvládnuť po 768 schodoch), s radnicou zo 14. storočia, päťsto rokov starou štvrťou rybárov a remeselníkov i rodným domom Alberta Einsteina. Rodiny s deťmi to zasa láka do okresného mestečka Günzburg. Tam na niekdajšom úložisku bômb a mín v roku 2002 otvorili zábavný park Legoland. Ročne ho navštívi vyše pol druha milióna malých i veľkých návštevníkov. Zábavným parkom je aj filmové mesto Bavaria v Mníchove, obrovské ateliéry, v ktorých návštevník vidí, čo sa práve nakrúca, i rekvizity zo starých filmov, môže si nasnímať vlastnú videosekvenciu z krimiseriálu Miesto činu a zájsť na hodinovú šou, kde na vlastné oči uvidí, ako kaskadéri pripravujú adrenalínové scény s haváriami, so streľbou, s explóziami a požiarmi.

Z múzea do múzea
Bavorsko je aj krajinou múzeí vrátane skutočne netradičných. V mníchovskej radničnej veži je múzeum hračiek, ktoré patrí známemu zberateľovi, niekdajšiemu českému karikaturistovi a filmárovi Ivanovi Steigerovi. Na návštevu malého múzea v mnohých mestách sa zmení aj návšteva reštaurácie. Mnohé staré pivovarské reštaurácie majú vlastné pivovary a v nich múzeum výroby tohto moku.
Popri historických, národopisných múzeách a galériách sú však aj expozície techniky. V Norimbergu je to Múzeum technickej kultúry, uchovávajúce staré elektrárenské i ťažké kovoobrábacie stroje, autá, motorky, techniku pre domácnosť z medzivojnových čias, storočné zubárske laboratórium s vŕtačkou na nožný pohon či expozíciu autorádií spred polstoročia. Skutočná inšpirácia dizajnérov, ktorí prepadli štýlu retro. Komu to nestačí, môže ísť do Ingolstadtu, do Audi Fóra, múzea áut značky Audi a ďalších motorových vozidiel. Nasleduje prehliadka automobilky, ktorá je najväčšou turistickou atrakciou tohto priemyselného mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:12