StoryEditor

Ministri sa nedohodli na riešení zásob

24.05.2005, 00:00
Ekonomickí ministri sa včera nedopracovali k riešeniu dobudovania skladovacích kapacít ropy na 90 dní. Výhrady mali ministri SMK, minister financií Ivan Mikloš a minister hospodárstva Pavol Rusko ich však nepovažujú za podstatné.

Napriek tomu sa materiál musí doplniť a vláda si tak na odporúčanie ministrov ešte počká.
"Neboli tam všetky podklady, preto sme mali výhrady," povedal pre HN minister pôdohospodárstva Zsolt Simon a dodal, že v návrhu nebolo uvedené, kde sa majú zásobníky vybudovať. Podľa Ruska ide o Stožok a Hronský Beňadik.
"V prílohovej časti vo forme tabuliek je porovnanie alternatív vybudovania chýbajúcich kapacít na motorové palivá, ale v textovej časti to nebolo dostatočne rozvinuté," vysvetlil Mikloš a dodal, že ministrom za SMK sa to nezdalo dostatočne vyargumentované. "Je to tam jasne povedané," reagoval Rusko
Dobudovať skladovacie kapacity ropy a ropných látok na 90 dní žiada od Slovenska Európska únia. Zásoby ropy sú už dostatočné, dobudovať tak musíme kapacity na motorové palivá, ktoré treba zvýšiť o 132-tisíc ton. "Podľa materiálu treba doriešiť investíciu za 1,4 miliardy," vysvetlil Mikloš. Návrh predpokladá použitie zdrojov Správy štátnych hmotných rezerv, ktoré sa získajú odpredajom nepotrebných komodít. Ďalšou alternatívou je vybudovať zásobníky na zelenej lúke, to by však bolo podľa predsedu správy rezerv Jána Tušima o tretinu drahšie. Prekážkou je, aby sa dva zásobníky, ktoré štát vlastní spolu so Slovnaftom, získali do vlastníctva štátu. Táto úloha sa vo vládnych materiáloch objavuje od jesene 2004. "Ambícia štátu vyriešiť vlastníctvo štátu trvá," pokračuje Mikloš a dodal, že loptička je na strane Slovnaftu. "Pracuje sa na oceňovaní majetku, ktoré je problematické," reagovala hovorkyňa rafinérie Kristína Félová.
Podľa Ruska je v hre aj budovanie kapacít systémom build operate transfer (vybudovanie pomocou súkromného kapitálu a po čase, keď sa vklad investorovi vráti, prevod kapacít späť na štát).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:18