StoryEditor

Záujem o zbrojovky majú štyria

20.02.2006, 23:00

Slovenské zbrojovky na Považí, sústredené v skupine DMD Group, chcú kúpiť štyria záujemcovia. Tí do včerajšieho poludnia oznámili Fondu národného majetku prihlášky do medzinárodného tendra. Potvrdila to hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová s tým, že mená záujemcov zostanú zatiaľ utajené.
Na predaj je 99,85 percenta akcií DMD Group. Skupina združuje štyri výrobné závody a jeden priemyselný park. Nosnou oblasťou predávaných spoločností je vývoj a výroba zbraňových systémov a civilnej strojárskej výroby. Majiteľa by nepriamo malo okrem dubnickej priemyselnej zóny zmeniť dvanásť spoločností.
Skupinu DMD môžu získať len záujemcovia so sídlom v niektorej z krajín Severoatlantickej aliancie a so skúsenosťami s výrobou špeciálnej techniky. Kumulovaný obrat uchádzača za uplynulé tri roky má byť najmenej pätnásť miliónov eur, čo je v prepočte zhruba 560 miliónov korún. "Zatiaľ nevieme, či všetky štyri spoločnosti spĺňajú podmienky a či predložia ponuky," podotkla Lesajová.
Privatizácia je ohrozená predčasnými voľbami. Lesajová zdôraznila, že privatizačné rozhodnutia nebude fond prijímať do konca tohto volebného obdobia, teda do júna. Momentálne je na posúdení právnikov, aké budú ďalšie kroky, dodala. "Víťazov tendra nebude vyberať fond," zdôraznila.
Fond sa rozhodol predať skupinu zbrojoviek, keď sa mu podarilo urobiť majetkovú reštrukturalizáciu. Tá prebiehala od roku 1999 a skončila sa vlani, keď sa do skupiny vrátil majetok spoločnosti ZŤS Plus, ktorá je od roku 2003 v konkurze. Vláda práve na tento účel vyčlenila 160 miliónov, o ktoré zvýšila základné imanie spoločnosti DMD Group.

Zbrojovky DMD Group na predaj

Konštrukta -- Defence
Navrhovanie, vývoj a skúšky:
* pozemných a protivzdušných zbraňových systémov,
* strednej a veľkokalibrovej munície,
* raketových bojových hlavíc,
* veliteľských riadiacich systémov,
* simulátorov a výcvikových prostriedkov.

ZŤS Špeciál
Výroba:
* delostreleckých systémov,
* húfnic, raketometov, mínometov,
* stredných a ľahkých bojových veží,
* kanónových hlavní.

ZVS Holding
Výroba:
* strednej a veľkokalibrovej munície rakiet,
* mín a rakiet,
* munície pre kanóny a tanky.

ZTS EMS
Navrhovanie, vývoj a výroba elektrotechnických a elektronických komponentov pre:
* delostrelecké systémy,
* tanky a ich aplikácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:48