StoryEditor

O Transpetrol je záujem v Česku

02.08.2006, 00:00
V hre o akcie Transpetrolu ešte môžu zamiešať karty Česi, Rakúšania aj Maďari. Pre HN to potvrdil zdroj blízky novej slovenskej vláde. "Český štát reprezentovaný ministerstvom financií má záujem o podiel v Transpetrole.
V hre o akcie Transpetrolu ešte môžu zamiešať karty Česi, Rakúšania aj Maďari. Pre HN to potvrdil zdroj blízky novej slovenskej vláde. "Český štát reprezentovaný ministerstvom financií má záujem o podiel v Transpetrole. O konkrétnej ponuke zatiaľ nebudeme hovoriť," povedal hovorca spoločnosti Čepro Tomáš Zikmud. Zatiaľ však nie je jasné, či ponuka príde práve od firmy Čepro, ktorá dopravuje ropu do českých rafinérií. Do úvahy totiž prichádza aj spoločnosť Mero starajúca sa o českú časť Družby. Preto pravdepodobne zatiaľ neexistuje ani konkrétna ponuka, za koľko a za akých podmienok by Česi podiel v Transpetrole od krachujúceho Jukosu kúpili. Ten sa včera po rozhodnutí moskovského súdu dostal definitívne do konkurzu.

Zaujímajú sa
Maďarský vlastník Slovnaftu - Mol - zatiaľ rokovania s Jukosom či slovenskou stranou nepotvrdil. Záleží mu však na stabilite dodávok ropy z Ruska. "Skupina Mol veľmi pozorne sleduje témy týkajúce sa 49-percentného podielu Jukosu v Transpetrole," povedala hovorkyňa firmy Zita Csillik.
Situáciu sledujú aj z Viedne, o kúpu pravdepodobne záujem nemajú. "OMV monitoruje všetky podobné projekty so záujmom. Napriek tomu sa sústredíme na vybudovanie ropovodu Bratislava - Schwechat, kde OMV a Transpetrol pôsobia spoločne," povedala Andrea Hof z komunikačného oddelenia.
Už známymi kandidátmi sú ruské spoločnosti Gazprom a Russnefť a poľský operátor ropovodov PERN. O tom, kde sa akcie skončia, rozhodne ich súčasný vlastník Yukos Finance. Zástupcovia Jukosu tvrdia, že bez súhlasu slovenskej vlády kupca nevyberú. "Len čo dostane minister avízo, je vždy pripravený rokovať," povedal hovorca ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka Branislav Zvara.

Dvojročná návratnosť
Už dávnejšie je známy názor novej vlády, že najlepšie by bolo akcie kúpiť späť. S opätovným predajom sa nepočíta, štát by si kvôli kontrole strategických podnikov acňkcie ponechal. Podľa informácií z rezortu hospodárstva Jahnátek slovenský záujem tlmočil na minulotýždňových rokovaniach v Rusku. O cene zatiaľ vláda odmieta hovoriť. Z Yukos Finance však prenikli informácie, že pravdepodobne uprednostnia najvyššiu ponuku.
Aby sa Slovensku podarilo balík získať, muselo by minimálne dorovnať najvyššiu ponuku. Poľský PERN je podľa informácií z Varšavy ochotný za akcie zaplatiť od 120 do 130 miliónov dolárov. Privatizačná cena z roku 2002 bola 74 miliónov dolárov, podľa vtedajšieho kurzu 3,46 miliardy korún. Ak Slovensko bude ochotné ponúknuť 130 miliónov dolárov, musí si podľa dnešného kurzu pripraviť 3,88 miliardy.
Znamená to, že Transpetrol by sme nadobudli o 420 miliónov drahšie, ako sme ho predali. Štátu by sa preplatok vrátil asi za dva roky, vlani mal Tranpetrol čistý zisk 407 miliónov, z čoho takmer polovica patrila Jukosu.
Otázne však zostáva, kde štát zoberie takmer štyri miliardy, peniaze za privatizáciu sú už minuté. "Je pripravených viacero variant, muselo by sa to dohodnúť na rokovaní vlády," povedal Zvara.

Možnosti prepravy cez Družbu
Celková ročná kapacita ropovodu

20 mil. ton

Preprava za rok 2005

10,7 mil. ton

Z toho: - pre Slovnaft

cca 5,4 mil. ton

- pre rafinériu Litvínov

cca 4,5 mil. ton

- pre rafinériu Pardubice

cca 600-tis. ton

- pre ostatných

cca 100-tis. ton

Voľná kapacita

9,3 mil. ton

Kaspická ropa do Kralúp

cca 2,5 mil. ton

Potenciál prepravy ruskej ropy do Nemecka

cca 6,8 mil. ton

Zdroj: Transpetrol, prepočty HN

Ponuky za Transpetrol (v USD)
Jukos Slovensku, decembrer 2001

74 miliónov

Russnefť, február 2006

103 miliónov

PERN, júl 2006 *

120 miliónov

Gazprom, júl 2006

105 miliónov

Slovenská vláda

Ponuka neznáma

* - odhad, kuloárne informácie z Poľska

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TENIS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:44