StoryEditor

Svoj prvý rezidenčný projekt v Bratislave - Ružinove rozbieha firma FINEP

04.05.2006, 15:59
Autor:
TASRTASR

Po niekoľkomesačných prípravných prácach svoj prvý rezidenčný projekt na Slovensku začína realizovať popredná česká developerská spoločnosť FINEP & partners Praha. Dvojetapový projekt stavebných prác má názov Jégeho alej a bude stáť v mestskej časti Bratislava - Ružinov.
Počas realizácie celého projektu sa na 30 600 štvorcových metrov (m2) obytnej plochy postaví 499 bytov a apartmánov. Predaj prvých 294 bytov sa začne 15. mája 2006.
Keďže FINEP má na Slovensku dlhodobé podnikateľské zámery a avizuje oživiť trh s bytmi, založil dcérsku spoločnosť FINEP (SK), a. s., a na spoluprácu si vybral miestnu inžiniersku, konzultačnú a projektovú firmu VPÚ DECO. Jej výkonný riaditeľ Igor Tóth dnes potvrdil, že na stavbu bytových domov Jégeho alej už stavebný úrad vydal územné rozhodnutie. "Stavebné práce sú rozložené do dvoch etáp s investičným nákladom 0,9 miliardy Sk," oznámila predsedníčka predstavenstva a. s. FINEP Jégeho alej Katarína Lindberghová.
Prienik najväčšieho českého developera na slovenský trh vychádza zo skutočnosti, že pretrváva vysoký dopyt po bytoch v hlavnom meste SR, čo je situácia typická pre Prahu. Motiváciou developera boli aj v oblasti bývania podobné tradície, štandardy a očakávania Slovákov aké majú Česi - niektorí si chcú zaobstarať luxusný byt, dispozične riešený podľa svojich želaní a v atraktívnom mestskom prostredí. Navyše v Bratislave sa trh s bytmi zlepšuje a nové byty sa rýchle predávajú.
Za týmto účelom pracovníci kancelárie FINEP na Laurinskej ul. v Bratislave ešte pred uzatvorením kúpnej zmluvy poradia potenciálnym nájomníkom na byty na Jégeho aleji a zohľadnia ich požiadavky na nové bývanie. Klient musí síce zložiť časť vlastných prostriedkov (15 až 30 % ceny bytu) pred podpisom kúpnej zmluvy, ale na tieto peniaze sa počas stavby nesiaha, podotkol Pavel Reichrt z developerskej firmy. Tóth k financovaniu projektu doplnil, že FINEP neposkytne dodávateľský úver, ale náklady v 100-% výške uhradí sám investor úverom z banky. To je dôvod, prečo FINEP rokuje s piatimi slovenskými bankami a v lete si jednu vyberie za finančného partnera.
Tóth spresnil, že architektonicky stavbu tvoria objekty s 12-a 15-poschodiami, ktorých dominantou bude 21-poschodová veža. Pôjde v nich o byty s rozlohou 40 až 200 m2 pri cene od 32 000 do 46 000 Sk/m2 bez DPH. Stavebné povolenie by malo byť vydané v 4. štvrťroku 2006 alebo na prelome rokov 2006 a 2007.
Druhá etapa realizácie stavebných prác podľa projektu sa plánuje v zime 2006, kedy sa uskutoční výberové konanie na generálneho dodávateľa. FINEP predpokladá osloviť stavebné firmy z ČR i SR. Výstavba sa má začať v 1. štvrťroku 2007, odovzdávanie bytov sa očakáva v 3. štvrťroku 2008 a 2009.
Pražský FINEP je dcérskou spoločnosťou developera FINEP & partners. Od roku 1995 dokončil 10 bytových projektov, predal viac ako 2 000 bytov. Medzi známe stavby s logom FINEP patria Panorama a Kaskády Barrandov, Trojský vrch a ďalšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:37