StoryEditor

Vláda dnes opäť o cenách Slovnaftu

15.11.2004, 23:00
Autor:
SITASITAHNHN

Po ministrovi financií Ivanovi Miklošovi spochybňuje cenovú politiku Slovnaftu ďalší člen vládneho kabinetu. Minister práce sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník plánuje na dnešnom rokovaní vlády znova otvoriť otázku možnosti zásahu vlády do cenotvorby dominantných podnikov. Vláda by podľa neho mohla postihovať neprimerané ceny v týchto firmách.
Nárast cien pohonných látok podľa Kaníka totiž negatívne ovplyvňuje pracovnú mobilitu, ako aj životné náklady obyvateľstva. "Minister práce považuje za zarážajúce, že v čase rekordného rastu cien pohonných látok na svetových a domácich trhoch dosahuje Slovnaft zisky o 350 percent vyššie ako v rovnakom období minulého roka," uviedol hovorca ministerstva Martin Danko. Podľa neho bude Kaník požadovať využitie všetkých vládnych kompetencií na to, aby Slovnaft nezneužíval svoje dominantné postavenie na trhu.
Slovnaft dosiahol za tri štvrťroky tohto roka čistý zisk 7,89 miliardy korún, čo je o o 347 percent viac ako v rovnakom období vlaňajška.
Od minulého pondelka cenotvorbu Slovnaftu kontroluje komisia, ktorú zriadilo ministerstvo financií. Zástupcovia rezortu pri kontrole kladú špeciálny dôraz práve na maloobchodné aj veľkoobchodné marže tohto významného hráča na oboch trhoch. Slovnaft tvrdí, že jeho marže sú dlhodobo nízke.

Benzín dnes zlacnel, nafta stojí rovnako
Slovnaft po dvoch týždňoch opäť znižuje spotrebiteľské ceny motorových benzínov o korunu na liter. Cena nafty sa nemení. Oddnes tak Slovnaft bude 91-oktánový benzín predávať za cenníkový strop 34,80 Sk/l, 91-oktánový benzín UNI rovnako ako 95-oktánový bude stáť maximálne 35,20 Sk/l a cena benzínu s oktánovým číslom 98 je stanovená na 37,80 Sk/l. Nafta ostáva na maximálnej úrovni 35,90 Sk/l. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:34