StoryEditor

Vyššia cena za pozemky pre Kiu má podporu ministrov

15.04.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo pôdohospodárstva na najbližšom zasadnutí vládneho kabinetu navrhne, aby pozemky pri Žiline pre automobilku Hyundai/Kia vykúpil štát za cenu do 350 korún za štvorcový meter.

O konečnej sume však má definitívne rozhodnúť vláda. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Katarína Czajliková.
V prípade schválenia tohto materiálu, ktorý má podľa Czajlikovej predpoklady získať spoločnú podporu všetkých štyroch koaličných strán, ministerstvo prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu osloví jednotlivých vlastníkov pozemkov s ponukou na ich odkúpenie. Suma, ktorú navrhne vyplatiť majiteľom pôdy, je podstatne vyššia ako 142 Sk/m2, ktorú stanovuje súdnoznalecký posudok. "Toto riešenie predpokladá aj určité urýchlené zmeny v legislatíve. Tie budú tiež predmetom pripravovaného materiálu," povedala Czajliková.
Podľa hovorcu ministra hospodárstva Maroša Havrana je toto riešenie horšie ako pozemková zámena, ale je prijateľné, pretože rieši situáciu. Donedávna však rezort hospodárstva nebol ochotný podporiť alternatívu vyplatenia vyššej sumy, ako určuje znalecký posudok. "Ministri sa už dohodli na tom, že riešenie vypracované rezortom pôdohospodárstva schvália," povedal Havran. Nechcel však zatiaľ informovať o detailoch.
Vláda na stredajšom zasadnutí prerušila rokovanie o riešení výkupu pôdy. Minister Rusko na ňom navrhol upravenú pozemkovú zámenu, ktorá však v kabinete nenašla dostatočnú podporu. Ako vyhlásil po rokovaní vlády, je dôležité, že sa črtá riešenie, ktoré bude prijateľné pre celú vládnu koalíciu, aj keď nie je práve optimálne. Pre automobilku Hyundai/Kia zostáva z celkovej výmery 220 hektárov (ha) zatiaľ nevykúpených viac ako 50 ha pozemkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:10