StoryEditor

Zamestnanci Svetovej banky žiadajú urýchlené riešenie aféry Wolfowitz

06.05.2007, 15:46
Autor:
TASRTASR

Viac ako 700 zamestnancov Svetovej banky (SB) požadovalo listom urýchlené riešenie krízy okolo ich šéfa Paula Wolfowitza. Výzvu na odstúpenie Wolfowitza pre aféru, ktorú vyvolal kariérny postup jeho priateľky, list neobsahuje, ale žiadosť o jasné a rozhodné konanie. Kríza je výzvou pre celé vedenie inštitúcie, nielen pre Wolfowitza.

SB musí ukázať, že má to, čo požaduje aj od iných: vedenie, ktoré si je vedomé zodpovednosti, a postupy, ktoré pomáhajú predchádzať korupcii. List podpísalo do 26. apríla najskôr 46 zamestnancov protikorupčnej jednotky. Do piatku uplynulého týždňa sa pripojilo 718 pracovníkov zo všetkých úrovní banky.

Wolfowitz pri svojom nástupe do funkcie v roku 2005 povýšil svoju priateľku, ktorá vtedy v SB pracovala. Potom bola preložená na ministerstvo zahraničných vecí. Wolfowitz sa údaje pri jej preložení zaslúžil o to, aby sa jej mzda zvýšila dvojnásobne oproti tomu, ako sa v skutočnosti mala. Direktórium SB medzitým uzavrelo vypočúvanie v afére a pracuje na správe. Odstúpenie z funkcie Wolfowitz odmietol.

Informovali o tom agentúry Reuters a APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:19