StoryEditor

Nikoho nebudeme pretláčať

30.10.2006, 23:00
Klub slovenských vlastníkov podnikov s viac ako päťsto zamestnancami sa stáva vplyvnou lobistickou organizáciou, ktorej záujmy v poslednom čase čoraz intenzívnejšie menia podnikateľské prostredie.

Klub slovenských vlastníkov podnikov s viac ako päťsto zamestnancami sa stáva vplyvnou lobistickou organizáciou, ktorej záujmy v poslednom čase čoraz intenzívnejšie menia podnikateľské prostredie na Slovensku. Na otázky o vzťahu k súčasnej vláde a o zmenách v energetike odpovedal predseda klubu Vladimír Soták.

Klub 500 má po júnových voľbách k vláde bližšie. Súvisí to s prepojením vašej organizácie na niektoré vládne politické strany?
- Rokujeme s každou parlamentnou politickou stranou, nesponzorujeme, ani sme nikdy nesponzorovali žiadnu z nich. Keby sme chceli vstúpiť do politiky, vstúpime tam, ale niekto musí byť aj vo fabrikách. Bývalé vlády nás počúvali menej, nesúhlasili sme s privatizáciou energetického sektora. Keby sa napríklad vláda dohodla s ČEZ-om, hodnota Slovenských elektrární by dnes bola trojnásobne vyššia.
Do parlamentu čoskoro príde zákon o regulačnom úrade, ktorý by mal meniť aj spôsob obsadenia šesťčlennej regulačnej rady. Údaje pre ministerstvo poskytovali vám blízke združenia. Spolupodieľali ste sa na jeho príprave?
- Niečo podobné sme my hovorili už dávno, ale to neznamená, že vláda sa k tomu nemohla dopracovať sama. Minister hospodárstva je človek, ktorý prišiel z praxe. Združenie odberateľov energie čísla poskytne, nech vo vláde sedí ktokoľvek.
Šesť ľudí nemá mať vytvorené podmienky, aby si robili, čo chceli. Ja osobne so zákonom nemám nič. Klub dával takú istú odbornú pomoc, ako dával aj bývalej vláde. Nič navyše.
Podľa bývalého vicepremiéra Ivana Mikloša môže siahnutie na nezávislosť regulačného úradu a opätovná regulácia cien dnes tvorených trhom spomaliť liberalizáciu energetického sektora. Ste vy ako odberateľ za regulované ceny energií?
- Samozrejme. Pán Mikloš musí tvrdiť to, čo tvrdí. Bol pri privatizácii energetického sektora a tvoril aj regulačný úrad, aj regulačnú radu. On si musí chrániť svoje deti.
Medzi nominantmi na nových členov regulačnej rady sa spomína aj meno vášho spolupracovníka Miroslava Kučeru. Budete do regulačnej rady presadzovať svojich zástupcov?
- Keď budeme vyzvaní, dáme svoje návrhy. Ale nebudeme nič presadzovať. Neprisudzujte mi pozície, ktoré nemám. O nominácii pána Kučeru nič neviem, možno navrhnem vás.
Verejnosť stále nevie, kto vlastne sú členovia Klubu 500. Stále nechcete ich mená zverejniť?
- Dnes je v klube 16 alebo 17 firiem, ale my nemáme za povinnosť to zverejňovať. Ani jednej politickej strane, s ktorou sme rokovali, zloženie neprekážalo. Spýtajte sa politikov, kto je v klube. Členovia klubu nemajú záujem, aby sa ich mená zverejňovali. Stačí, keď sa novinári navážajú do mňa.

01 - Modified: 2003-04-10 20:22:55 - Feat.: 0 - Title: Aktuálne bezpečnostné hrozby ovplyvnia výučbu 02 - Modified: 2003-04-10 20:23:08 - Feat.: 0 - Title: Nemecko pripravuje reformu zdravotného poistenia 03 - Modified: 2003-04-10 20:44:29 - Feat.: 0 - Title: Iba milenecká láska na manželstvo nestačí 04 - Modified: 2003-04-10 20:56:28 - Feat.: 0 - Title: Čo nám poradili stavebné sporiteľne?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:54