StoryEditor

INA Kysuce rastie, prijme 1 500 ľudí

22.02.2006, 23:00

Výrobca špeciálnych valivých ložísk INA Kysuce v apríli dostavia štvrtú výrobnú halu v Kysuckom Novom Mesta. V ďalších mesiacoch v nej podnik namontuje technológie a koncom roka spustí výrobu. Halu začala INA Kysuce stavať vlani v októbri a jej rozpočet je 160 miliónov korún.
Spoločnosť s dvomi tisíckami zamestnancov bude rásť ďalej. "Zatiaľ firmu rozširujeme na vlastných pozemkoch a v súlade s celkovou stratégiou pokračuje vykupovanie pozemkov pre ďalšie etapy výstavby. Nevyskytujú sa pritom vážnejšie problémy," pochvaľuje si Rudolf Pašteka, riaditeľ INA Kysuce.
Vlani v lete spoločnosť dokončila tretiu výrobnú halu a v obidvoch bude vyrábať bezpečnostné dielce pre svetové automobilky zhruba za deväť miliárd korún ročne. Po dobudovaní areálu najneskôr do roku 2010 bude INA Kysuce zamestnávať 3 500 ľudí, čo bude o tisícpäťsto viac ako dnes. Rastie aj výroba, jej objem by sa mal podľa Pašteku zvýšiť zo súčasných vyše piatich miliárd na približne desať miliárd korún.
INA pôsobí v Kysuckom Novom Meste siedmy rok a je jedným z rozhodujúcich investorov v priemyselnom parku. Ten bude mať po rozšírení dvadsať hektárov, pričom podstatnú časť zaberie INA Kysuce. V priemyselnom parku už postavil výrobnú halu český podnik patriaci do amerického koncernu ArvinMerito, ktorý bude vyrábať zámky a ovládacie prvky na dvere automobilov pre KIA Motors Slovakia.
"Pre ArvinMeritor sme pripravili štyri hektáre a firma do celého závodu bude investovať asi 100 miliónov korún. Do výrobnej haly ide montovať technológiu a začína prijímať zamestnancov. Do konca roka ich má byť asi stovka a výroba sa má začať koncom roka, keď sa rozbehne výroba v závode automobilky KIA," spresnil hovorca mestského úradu Miroslav Pršala, s tým, že v zóne už pripravujú pozemky pre ďalších investorov, zväčša subdodávateľov kórejskej automobilky pri Žiline.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:53