StoryEditor

Namiesto poďakovania

25.06.2003, 00:00

Niekedy mám pocit, akoby to bolo včera, ale pohľad na dátum vydania prvého pokusného čísla Slovenského zamestnávateľa veľmi jasne potvrdzuje, že od onoho 27. novembra 1996, keď sa to všetko začalo, nás už pomaly delí sedem rokov. A hneď dodám: sedem užitočných a plodných rokov zverejňovania stanovísk Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a mojich pravidelných zamyslení na stránkach osobitnej prílohy Hospodárskych novín (HN). Možno si niekto v tejto chvíli kladie otázku: prečo ten spomienkový úvod, ktorý sa zvykne robiť pri okrúhlych jubileách? Dôvod je jednoduchý a praktický. Vedenie HN v úsilí o permanentné oživovanie svojej spolupráce so zamestnávateľskou a podnikateľskou obcou na Slovensku prichádza s viacerými novými návrhmi, ktorých súčasťou je inovovať prezentáciu zamestnávateľov na stránkach svojho denníka.
So zreteľom na to, že tento dnešný úvod je zároveň aj finálnym zamyslením júnového vydania našej zamestnávateľskej prílohy, mi nedá inak ako naladiť ho aspoň trochu na hodnotiacu strunu. Pokiaľ sa to však bude dať, vyhnem sa pri tom zaužívanému slovenskému zvyku, ktorý namiesto zhodnotenia činnosti a poďakovania ako prejavu svojej agility a nesprávne chápanej schopnosti sebareflexie radšej nameria odchádzajúcemu vrchovatú dávku kritiky. Takáto prax sa mi z duše prieči. Navyše by ani nebolo seriózne doznievajúcu podobu spolupráce denníka HN a zamestnávateľov zaťažiť bremenom nevďaku. Veď práve opak je pravdou a vedenie HN si na rozdiel od toho zaslúži jednoznačné ocenenie za to, že umožnilo zamestnávateľom na báze vzájomnej výhodnosti takmer celých sedem rokov informovať odbornú verejnosť priamo a neskreslene o postojoch AZZZ SR a o filozofii jej prístupu v celom rade spoločensky dôležitých otázok týkajúcich sa najmä vrcholného sociálneho dialógu s vládou a odbormi.
V podobe prílohy HN mali zamestnávatelia k dispozícii výbornú platformu, vďaka ktorej mohli vplývať na formovanie optimálneho podnikateľského prostredia, vyjadrovať sa k pripravovaným zákonom, prebiehajúcej privatizácii, revitalizácii a reštrukturalizácii bánk a priemyslu, podpore exportu a zahraničného obchodu, ako aj k celému radu ďalších naliehavých spoločenských a hospodárskych tém. Nebyť tejto prílohy, mnohí z čitateľov HN by možno dodnes nepočuli o vrcholnej európskej organizácii zamestnávateľov v Bruseli (UNICE), vďaka ktorej sme mohli úspešne lobovať za vstup Slovenska do Európskej únie. Tento proces sa v súčasnosti úspešne završuje a možno je v tom i štipka symboliky - deje sa tak v čase, keď sa končí príloha HN Zamestnávateľ. S troškou zveličenia sa dá povedať: splnili sme úlohu a odchádzame. Stojíme na prahu nových výziev, ako aj nových foriem spolupráce zamestnávateľov s denníkom Hospodárske noviny. Verím, že tak ako doteraz bude táto spolupráca prinášať úžitok slovenskej podnikateľskej verejnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:38