StoryEditor

Japonské investície na juhu Moravy

01.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Japonské spoločnosti uvažujú o ďalších miliardových investíciách v Juhomoravskom kraji. Po stretnutí so zástupcami japonských firiem to začiatkom septembra povedal hajtman Stanislav Juránek. Konkrétne mená ani hodnoty neuviedol, firmy nechcú o svojich zámeroch hovoriť príliš dopredu. Doterajší japonskí investori, ktorých je vyše 20, sa venujú predovšetkým strojárstvu. Najväčšie zastúpenie majú v Brne.
V posledných rokoch vytvorili japonské podniky na brnianskej Černovickej terase stovky pracovných miest. Majú tak významný vplyv na znižovanie nezamestnanosti. "Japonským firmám sa v kraji darí a dúfame, že sa ich výsledky budú ešte zlepšovať," zhodnotil veľvyslanec Hideaki Kumazawa.
Japonci sú známi tým, že o svojom investičnom zámere dlho premýšľajú. Pokiaľ sa však pre región rozhodnú, zostávajú tam dlhodobo, zhodujú sa odborníci. Veľvyslanec tiež priznal, že podnikom z krajiny vychádzajúceho slnka však pomerne dlho trvalo, než sa na juh Moravy vôbec dostali.
Najdlhšie v kraji pôsobí spoločnosť ALPS Electric Czech, dcéra japonskej ALPS Electric Co. Od roku 2000 vyrába v Boskoviciach komunikačnú techniku, diaľkové ovládače a klávesnice na prenosné počítače. Teraz plánuje rozšírenie. Rovnako ako ďalšie podniky. Navyše pribudnú ďalšie, mená niektorých sú už známe. Svoj zámer už zverejnil Aisin, Nitto Denko a SMC Corporation.
Naopak, svoju investíciu si zatiaľ rozmyslela strojárska spoločnosť NTN. Firma, ktorá chcela v meste investovať viac ako 3,5 miliardy Kč a zamestnať zhruba 400 ľudí, nemá teraz na nový závod v Česku peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:36