StoryEditor

Hantuchovej chýbalo šťastie, o Fed Cupe sa ešte nerozhodla

24.01.2008, 11:22
Autor:
SITASITA

Slovenská tenistka Daniela Hnatuchová prehrala vo štvrtkovom semifinále na Australian Open v Melbourne s Anou Ivanovičovou tak tesne, že dokonca nazbierala viac jednotlivých fiftínov (83:80, ale výsledok 6:0, 3:6, 4:6) ako jej srbská súperka. "Pravdupovediac, myslím si, že to bol naozaj jeden z mála zápasov, o ktorých rozhodlo šťastie - bolo trošku viac na jej strane," skonštatovala D. Hantuchová pre agentúru SITA a dodala: "Robila som, čo sa dalo, ale napokon to nestačilo. Škoda. Tenis je však taký - niekedy ste veľmi blízko k víťazstvu a nevyjde to. Znova som si však dokázala, že keď hrám tú moju hru, tak je úplne jedno, kto stojí na opačnej strane - či svetová jednotka, alebo hocikto iný. Dnes mi to nevydržalo celý zápas, ale celkovo som na tomto turnaji získala veľkú motiváciu do najbližších týždňov a mesiacov. Myslím si, že mám na tú absolútnu špičku - tu som si to potvrdila. Môžem s elitou nielen hrať vyrovnané stretnutia, ale aj v nich víťaziť. Podľa mňa oprávnene môžem tvrdiť, že aj tento zápas som mala vo svojich rukách. Dúfam, že nabudúce to bude ešte o krôčik - dva lepšie."
Deviatka svetového rebríčka Hantuchová, ktorá by sa podľa predbežných prepočtov mala k 28. januáru posunúť na 8. miesto v renkingu, popísala aj kľúčový moment tretieho setu v Aréne Roda Lavera. Brejkbal súperky na 5:4 v treťom sete, ktorý jej pri vlastnom podaní sama "premenila" nasmerovaním ľahulinkého forhendového voleja v zdanlivo jasnej situácii do siete: "Myslela som si, že loptička jej už spadla dvakrát. Bola to chyba - mala som hrať ďalej bez ohľadu na to. Stačilo to len prehodiť."
Hantuchová si pripísala úvodných 8 gemov, ale potom sa 20-ročná Belehradčanka vrátila do zápasu. "Keby som vedela prečo, tak by som to zastavila. Niekedy však nedokážete zrealizovať všetky správne veci," podotkla na tlačovej konferencii klientka Akadémie Sánchez / Casal, ktorú na Grandslame Ázie a Pacifiku sprevádzal osobný kouč Ángel Giménez. O vyrovnávaní sa so štvrtkovou prehrou povedala: "Samozrejme, že teraz pociťujem veľké sklamanie - veď som viedla 6:0 a 2:0. Je to prirodzené a netýka sa to perfekcionizmu a kladenia nárokov na seba samého, o ktorých často hovorím. Myslím si, že po pár dňoch budem celé tunajšie účinkovanie vnímať veľmi pozitívne. Na začiatku sezóny ma totiž napĺňa nádejou. Na rozdiel od minulosti som sa naučila, ako brať veci a učiť sa z nich niečo nové."
Len letmé podanie ruky Ivanovičovej po zápase údajne nebolo prejavom Hantuchovej nevôle z čohokoľvek na súperkinom správaní či iných okolnostiach: "Išlo len o to, že takúto prehru ťažko akceptovať. Nebolo v tom nič proti Ane. Iba som chcela byť čo najrýchlejšie preč." Drobná výhrada sa však našla: "Prekvapili ma zvukové prejavy pri jej returnoch. Podľa mňa išlo o neférové vyrušovanie. Pri našich predchádzajúcich stretnutiach to nerobila. Nebolo to príliš pekné."
Zaradenie premiérovej účasti v grandslamovom semifinále do osobnej hierarchie úspechov zo strany držiteľky troch titulov na okruhu WTA Tour, ale aj kompletnej zbierky triumfov z mixu na podujatiach "veľkej štvorky" či Pohára federácie i Hopmanovho pohára, nebolo striktné: "Ťažko povedať, či ide o životný úspech. Triumf na turnaji je asi najkrajší, pretože odchádzate z dvorca ako víťaz. Aj toto je však pekný výsledok." Napriek prehre je semifinále z Melbourne pre Hantuchovú najlepším grandslamovým výsledkom v jej doterajšej kariére. O jedno kolo si vylepšila štvrťfinálové účasti z rokov 2002 (Wimbledon, US Open) a 2003 (Australian Open).
Slovenská jednotka si niekoľko desiatok minút po súboji s Ivanovičovou - pochopiteľne - vyžiadala viac času na verdikt v súvislosti s účasťou na budúcotýždňovom brnianskom fedcupovom dueli proti Česku. Pre agentúru SITA povedala: "Naozaj odo mňa nechcite, aby som hodinku po takomto zápase nad tým rozmýšľala. Ešte som sa nerozhodla."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:15