StoryEditor

Dzurinda popiera nezákonné kroky, NBÚ trvá na obvineniach

22.09.2003, 00:00
Ak existujú nové skutočnosti, ktoré sa týkajú šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jána Mojžiša, je KDH ochotné o nich diskutovať. Uviedol to po rokovaní Republikovej rady KDH predseda KDH Pavol Hrušovský.

Ak existujú nové skutočnosti, ktoré sa týkajú šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jána Mojžiša, je KDH ochotné o nich diskutovať. Uviedol to po rokovaní Republikovej rady KDH predseda KDH Pavol Hrušovský. Podľa neho sa tak stane v prípade, že premiér Mikuláš Dzurinda poskytne nové informácie, ktoré budú mať silnú argumentačnú hodnotu. Ak pri opätovnom návrhu na odvolanie J. Mojžiša nebudú takéto argumenty k dispozícii, ministri za KDH budú podľa P. Hrušovského hlasovať tak, ako minule. Predseda KDH potvrdil slová premiéra, že nový šéf NBÚ môže byť z ktorejkoľvek strany a že KDH ponúkol post predsedu NBÚ. Ako však uviedol, KDH si uvedomuje svoju politickú silu, ako aj slabú politickú priechodnosť svojho prípadného kandidáta vzhľadom na to, že už má pozície v silových rezortoch. Obavy z toho, že do vedúcej pozície v NBÚ by sa dostal človek, ktorý by túto funkciu nevykonával tak, ako by ju mal vykonávať, vyjadril l v nedeľnej relácii STV O päť minút dvanásť minister vnútra SR Vladimír Palko. Informácie a argumenty, ktoré poskytol premiér, v KDH starostlivo hodnotili, podľa jeho názoru však nestačia na odvolanie. Ako však uviedol, situácia je vážna a nebolo by dobré pre SR, keby spor eskaloval. Ako uviedol predseda SMK Béla Bugár, dôkazy, ktoré predložil premiér koaličným partnerom pri žiadosti o odvolanie J. Mojžiša, "fakticky nie sú dôkazmi, ale len indíciami".

Mojžiš pred výbor na kontrolu SIS
J. Mojžiš bude môcť v utorok na zasadnutí osobitného Výboru NR SR na kontrolu SIS predniesť svoje stanovisko k aktuálnym kauzám vrátane úniku informácií z jeho bezpečnostného spisu. Uviedol to predseda tohto výboru Viliam Soboňa. J. Mojžiš bude tiež prezentovať svoje stanovisko k článkom v britskom magazíne Jane´s Intelligence Digest (JID), venovaným činnosti SIS. Podľa nich SIS aj naďalej používa metódy, ktoré pripomínajú jej "prosovietsku minulosť", spolupracuje s ruskou tajnou službou, obchoduje so zbraňami a odpočúva politikov a novinárov s cieľom ich kompromitovania. SIS podľa týchto článkov disponuje aj kompromitujúcimi materiálmi na premiéra M. Dzurindu. Bývalý riaditeľ SIS Ivan Mitro vyhlásil, že údaje pre tieto články poskytol redaktorovi JID Jiřímu Komínkovi práve J. Mojžiš.

Odchod I. Šimka
V súvislosti s pokusom o odvolanie J. Mojžiša podal predseda vlády návrh na odvolanie ministra obrany Ivana Šimka. Jeho nástupcom by sa mal stať poslanec NR SR a primátor Trenčína Juraj Liška. Ako konštatoval v sobotnej relácii O päť minút dvanásť predseda Výboru pre obrannu a bezpečnosť NR SR Robert Kaliňák, odvolanie ministra obrany môže negatívne ovplyvniť proces integrácie do NATO, pretože s tým súvisí reorganizácia Armády SR.

Premiér odmieta obvinenia

"Môžem to jednoznačne vylúčiť," uviedol premiér SR Mikuláš Dzurinda na adresu obvinení, že disponuje informáciami zo spisu SIS o previerke riaditeľa NBÚ Jána Mojžiša. Ako povedal v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, narába len s informáciami, ktoré sú verejne dostupné, ale aj s takými, ktoré sú určené len jeho osobe, ale vždy sa prísne drží zákona a koná v súlade s ním. Výroky riaditeľa kancelárie NBÚ Juraja Puchého označil za provokáciu a vyzval ho, aby v prípade, že má informácie o protizákonnom konaní, podnikol potrebné kroky. J. Puchý premiéra obvinil, že sa nezákonne dostal k informáciám zo spisu SIS.
Ako uviedol J. Puchý, NBÚ trvá na pravdivosti svojich tvrdení a tento týždeň podnikne všetky kroky, aby sa zistilo, či SIS postupovala v súlade so zákonom alebo nie.

Lintner o Dzurindovi

Podpredseda ANO Ľubomír Lintner vo včerajšej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo tiež kritizoval neochotu KDH podporiť odvolanie riaditeľa NBÚ Jána Mojžiša. "Ak chce koalícia pokračovať ďalej, sú len dve možnosti - postaviť sa na stranu premiéra, alebo vysokého štátneho úradníka. Aké dôkazy ešte čakajú v KDH, dokedy chcú napínať túto situáciu," vyhlásil. Dzurinda koaličným partnerom povedal, že Mojžiš stojí za únikom informácií, ktoré sa objavili v kritických článkoch v britskom časopise Jane´s Intelligence Digest a snažil sa ovplyvňovať tendre. Ak chcú strany udržať koalíciu, musia veriť predsedovi vlády. Naďalej si však myslí, že Dzurindov štýl politiky koalícii škodí. To mu povedal aj na nedávnom rokovaní koalície, z ktorého odišiel po premiérovom upozornení: "V tvojom prípade je najlepšie, keď čušíš."

01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pirelli prepustí 2 400 pracovníkov 02 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bayer s čistým ziskom 656 mil. eur
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:56